I 2022 var det 111 barn og unge mellom 6-19 år som var med i AIL, 58 barn og unge var med i Klatreklubben. Dette er 169 barn og unge som kanskje ikke har et idrettstilbud i 3 måneder. 111 av disse kan kanskje få plass i idrettshallen, men 58 har ikke andre alternativer. Ifølge SSB sine statistikker er det 627 barn og unge i Andøy.

I minst to måneder vil 25 prosent av barn og unge mellom 6-19 år ikke ha det samme gode tilbudet i Andøy.

De to idrettene som vil rammes hardest er fotball og klatring når Norlandiahallen leies ut til Forsvaret.

Fotball kan bruke idrettshallen om det er ledig kapasitet eller andre lokasjoner på øya, men det vil ikke være plass til alle fotballgruppene.

Her må det prioriteres at barn og unge får et tilbud hvor de kan drive med idrett i sitt nærområde som de er vant med.

For de som driver med klatring finnes det ikke andre alternativer i januar til mars i nærområdet. Klatring har muligheter til å klatre ute, men har ikke kompetente instruktører til å holde på vinterstid. Slik at Andøy Klatreklubb må stenge ned i minst 2 måneder.

Januar er starten på et nytt år og enkelte idrettsklubber har som rutine å sende ut medlemskontingenter og treningsavgifter mellom januar og mars. Om folk ikke får utøvd sin idrett så blir de heller ikke å betale medlemskontingenter eller treningsavgifter, eventuelt vil kreve reduksjon i treningsavgiften. Dette kan gi inntektstap for klubbene og dermed kunne redusere det tilbudet de har til barn og unge og på sikt måtte øke medlemskontingenten for å kunne opprettholde aktivitetsnivået. Det å måtte øke kostnaden er ikke ønsket av Norges Idrettsforbund, hvor de i sin langtidsplan sier at økonomi ikke skal være en barriere for idrettsdeltakelsen.

At Norlandiahallen har utfordringer med å kunne håndtere økonomien blir mer og mer synlig, selv om de har hatt overskudd de to siste årene med 327 og 485 tusen. Samtidig har de søkt om kommunalt lån for å kunne få fikset taket. Men der har de utfordringer på at ingen har tatt på seg risikoen ved å ta ansvar for hele taket og dermed ikke fått utbetalt det kommunale lånet.

Siden 2021 har det kun vært en funksjonell varmepumpe, og det har vært reaksjoner på at det har vært kaldt i hallen. Den laveste temperaturen som har blitt målt er 2 grader, og det blir for kaldt for alle. En får ikke det treningsutbyttet eller gleden av å trene i så kalde omgivelser.

For en uisolert fotballhall skal det minimum være 12 grader, for en flerbrukshall er kravet 16 grader.

Om avtalen med Forsvaret gjør at Norlandiahallen får midler til å kunne utbedre varmen, vil det være positivt for idretten fordi gode anlegg gir god idrett. Og om utleie i 2-3 måneder gir nok økonomiske rammer til å kaste restene av det gamle taket slik at det ikke forsøpler nærmiljøet mer enn nødvendig, er det også positivt.

Slik medlemstallene ser ut nå begynner idretten å komme tilbake til det nivået som var rett før pandemien startet. I Andøy har det siden vedtaket om at flystasjonen skulle legges ned vært en nedadgående trend i antall medlemmer, dette kan snu nå som blant annet Andfjord Salmon og Andøya Space utvider sine aktiviteter og dermed holdes innbyggertallet seg stabilt og vil på sikt forhåpentligvis øke.

Hva blir utslaget av å stenge ned idrettstilbudet for opptil 25% av barn og unge i 2-3 måneder får vi vite i mai 2025 når medlemstallene for 2024 blir rapportert inn.

Stian Vik Mathisen, leder i Andøy Idrettsråd