Knapt noe opptar så mange som samferdsel. Ingen er i tvil om at kollektivtrafikk er superviktig for at samfunnet skal fungere. Buss. Båt. Fly. Tog. Selv den mest ihuga privatbilist trenger også gode kollektivløsninger. Masse av det. Ellers blir det trangt på veien, og dessuten reiser alle kollektivt innimellom.

Og det må skje på en trygg og forutsigbar måte som folk har råd til. Skoleelever må på skolen, voksne på jobb, vi skal besøke familie og venner nært og fjernt, vi skal og vi må forflytte oss. Og vi må kunne betale billetten.

I en tid der prisene stiger på alle ting er det bare helt fantastisk å oppleve at politikere fra flere partier nå snur prisutviklingen på kollektivtrafikk flere steder.

Dette er plutselig et fantastisk kappløp i aller mest positive forstand.  Regjeringen halverer maksprisen på kortbanenettet fra 1 april neste år. Det er politikk og det er en villet handling. Om et år koster det maks ca 800 kroner å fly fra Evenes til Bodø. For få år siden kostet det 2100. En vei.

Fra før var de fleste fergene blitt gratis. Ren politikk. Fylkesrådet i Nordland vil utvide ungdomskortet i Nordland til 26 år. Politikk.

Høyre sier de vil halvere hurtigbåtprisene i Nordland, mens Fylkesrådet ser seg råd til å kutte 25% i et ansvarlig budsjett - noe som er superbra!! Begge deler er politikk. I Stavanger gjør de all kollektivtrafikk gratis. Punktum. Ferdig snakka. Politikk i praksis.

Det er klart flere reiser kollektivt hvis det er billig nok og rutene går ofte nok. Hvis det funker - rett og slett. Det er en grunn til at masse folk i større byer ikke gidder å eie bil, de leier en om det kniper. Mye bedre for alle unntatt bilselgere. Og gode kollektivløsninger er bedre for klima, for lokalmiljøet, for de med dårlig råd, de uten førerkort, de som av tusen gode grunner ikke sitter i et førersete. Dette er et kappløp som jeg håper vil fortsette med full styrke inn i valgkampen - og inn i neste periode. Her i regionen jobber vi ufortrødent videre med bedre bussløsninger i dialog med begge fylkene. Vi blir bare ytterligere inspirert av dette!

Alle bør komme seg imellom på rimelig vis. Det er jo ikke verre enn det.