Fagforeninger og tillit - Avgjørende del av grunnmuren i velferdssamfunnet

Takk til Fagforbundet som utfordrer oss om hvordan Rødt og andre ser på kommunens rolle som arbeidsgiver!

Erfaring viser at å gi tillit fører til større ansvar. Å tildele ansvar og vise at vi stoler på hverandre, gir større engasjement og vilje til å bidra i det som foregår rundt oss i arbeidsliv og ellers. Vi må vite og se at våre meninger og handlinger har betydning for andre rundt oss – for arbeidsfellesskapet og i andre sammenhenger.

Avvis HR og New Public Mangement

Derfor har Rødt som eneste parti i Sortland i lang tid og også i konkete forslag, gått imot oppretting av det som kalles HR (Human Resources) og NPM (New Public Mangement). Over natta ble kommunen personalavdeling omdøpt til HR-avdeling. I seg sjøl et fullstendig meningsløst begrep for oss vanlige folk og ansatte og et meningsinnhold som har i seg å splitte opp fagorganisering og frata tillit og ansvar til ansatte i sitt daglige virke.

Når Fagforbundet i Sortland i forbindelse med valget spør oss politikere om å vise tillit til deres rolle som ansatte, er det et svært positivt utspill.

Fagforbundets leder, Hanne Næss, peker også i den sammenheng på en rekke negative konsekvensene med privatisering og konkurranseutsetting.

Rødt er fullstendig enige i hennes vurderinger. Stabilitet og trygghet i sitt daglige virke er helt avgjørende for godt arbeidsmiljø og friske, engasjerte ansatte. I situasjonen med mangel på flere ansatte og i den konkurranse vi ser om arbeidskrafta, er god arbeidsledelse helt avgjørende for å sikre nødvendige tjenester.

Rødt vil følge opp og forsterke arbeidet for tillitsbasert arbeidsgiverledelse i Sortland. For å nevne noen av de sakene Rødt har vært sterkt engasjert og medvirkende i:

  • Rødt gikk i spiss for å unngå stoppeklokkeregime i hjemmetjenesten for noen år tilbake. Virkelig et forslag for å underminere tillit! Etter engasjement sammen med fagforeningene ble det politisk og administrativt umulig å gjennomføre det.

  • Rødt fremma et omfattende alternativt forslag ved tidligere behandling av personalpolitiske retningslinjer for kommunen. Det nye skulle ytterligere forsterke styring gjennom et mer teknisk målsystem. Arbeidstakerbegrepet ble bytta ut med «medarbeider» og tillitsvalgtes rolle var redusert. I ettertid var det flere som innså at dette la opp til brudd med det innarbeida 3 partssamarbeidet og den positive rollen til fagforeningenes medvirkning.

  • Rødt var i utgangspunktet aleine om å gå mot innsnevring av fagforeningenes mulighet for medvirkning i personalledelse i forbindelse med endring av interne reglement. Det ble i første omgang vedtatt av kommunestyret. Andre partier innså i ettertid at det var gjort «feil» og forslag i samsvar med vårt ble etter hvert vedtatt.

  • Flere av de mest aktive i Rødt, både i Sortland og ellers, har vært og er tillitsvalgt i fagforeninger. Dette nettopp for at partiet mener dette engasjementet er av de viktigste samfunnsoppgavene et arbeiderklasseparti må bruke ressurser på.

Rekruttering av ansatte til kommunale tjenester

Så reiser Fagforbundet ei svært viktig problemstilling – nemlig hvordan få nok personell til å løse sentrale kommuneoppgaver. Det gjelder for oppgaver innen helse/pleie, oppvekst, teknisk og andre.

Utfordringa er større enn å kjempe om unge arbeidstakere som søker seg til det som oppfattes som eksempelvis attraktive arbeidsplasser i olje, oppdrett, tjenesteytende næringer i privat sektor. Problemet er at med den utviklinga som drives fram i dag, er det ikke mange nok arbeidstakere

tilgjengelig. I det store bilde er det etter vår mening nødvendig å bremse på «samfunnsutviklinga» generelt. Når samfunnsutvikling er satt i anførsel, er det fordi hovedtrekkene i samfunnet med økt vare- og tjeneste forbruk, økt forbruk av fossile energikilder, nedbygging av natur og redusert naturmangfold m.m. – er det fordi retninga i utviklinga ikke er forenlig med de krav framtid må sette til oss. «Ingen» kan på alvor tru at dagens «vekst» kan vokse oss ut av de mange krisene som bygges opp.

Problemstilling med mangel på sykepleiere, helsefagarbeidere, lærere og pedagogiske medarbeidere, ingeniører og handverkere, sjåfører og mange andre, kan snus på hode – vi må redusere på farta og endre på retninga for å få et det vi kaller et bærekraftig framtidssamfunn. Det er ikke mulig at alle skal jobbe fortere, mer intenst med overtid og ugunstig arbeidstider i forhold til familie og deltakelse i annet samfunnsarbeid. Disse forholdene gjør at redusert normalarbeidsdag ned mot 6 timer uten årslønnreduksjon må iverksettes.

Det betyr at vi ikke lukker øynene for at vi er nødt til i dag å også konkurrere både innad i offentlig sektor og i forhold til private, for å skaffe riktig og nødvendig kompetanse til kommunen. Her må vi som politikere og arbeidsgivere være villige til å konkurrere på lønn, permisjonsordninger, tilby heile stillinger, full barnehagedekning, bolig det går an å finansiere, kulturtilbud og folkehelse med gode idrettslokaliteter, beredskap og samfunnssikkerhet og mye mer.

Når nye arbeidstakere er ansatt og kommet i gang er det avgjørende at vi har et godt system med å ta vare på de gjennom god og tillitsbasert ledelse.

Rødt vil gjerne delta mer aktivt i kommunes personalpolitikk

Får Rødt mange nok stemmer ved valget nå, vil vi kunne få representant i kommunen personalutvalg, administrasjonsutvalget. Her vil vi på nytt kunne ta en mer konkret del i kommunens arbeidsgiverledelse i samarbeid med Fagforbundet og andre fagforeninger. Det ligger for øvrig en god mulighet til å ta tak i heile bredda av utfordringene siden kommune neste år skal ha gjennomgang av hele arbeidsgiverpolitikken (jamfør planstrategien). Godt valg!