Jeg har lurt på om Buitink er en engasjert person som skyter litt for lett fra hofta med litt for grovt kaliber.

Jitse Buitink har tatt for mye Møllers Tran

SVs Jitse Buitink har mye å si, i de fleste sosiale medier - og godt er det med politikere som tør å si i fra. Men spissformuleringer har en tendens til å bli til halvsannheter, og skulle han malt fanden på veggen er det flere lokale portretter vi ville fått se.

Jeg har lurt på om Buitink er en engasjert person som skyter litt for lett fra hofta med litt for grovt kaliber. Eller om han er en taktisk politiker med god støtte fra SVs kommunikasjonsrådgivere, som vet godt å utnytte konflikter i kommunen for å vinne stemmer. Jeg heller mot det siste.

Jeg tror at Buitink vet godt at arbeidsmiljøloven også gjelder for publikumssenteret, kulturkontoret og teknisk avdeling.

Jeg tror at når Buitink anklager administrasjon og ordfører i en TikTok-video for å slappe av på jobb i stedet for å personlig trø til og rydde opp i Norlandiahallens søppelhaug, vet han utmerket godt at mange velgere ikke kommer til å spørre seg selv hvem sitt søppel det egentlig er. Buitink selv vet utmerket godt at kommunen ikke har noen eierandel i Norlandiahallen, og at sikkerheten som kommunen har stilt for å få satt hallen i stand er avhengig av at Norlandiahallens eiere får ryddet opp i sitt eget søppel. Men han mener kanskje virkelig at ryddejobben burde komme fra fellesskapets penger?

Jeg tror at når Buitink trekker alle de ansatte på kommunehusets arbeidsmoral i tvil på Facebook ved å spørre hvorfor «lyset slukkes kl. 16», så vet han godt at arbeidsmiljøloven også gjelder for publikumssenteret, kulturkontoret og teknisk avdeling. Han vet også at når overtidsregningen kommer i budsjettoppgjøret kommer kritikken til å hagle fra SV. Eller hadde han tenkt at folk skulle jobbe gratis?

Jeg utfordrer Jitse Buitink til å spørre ordfører og kommunedirektør hvor lang deres gjennomsnittlige arbeidsuke er.

Men kanskje han kun snakker om ordfører og kommunedirektøren? La oss ignorere det faktum at til og med disse to menneskene har en familie (og små barn) å dra hjem til etter jobb. La oss ignorere at hverken Knut Nordmo eller Andreas Jordel har noen beskyttelse fra loven når det kommer til arbeidstid, og kunne jobbet nærmest døgnet rundt (ihvertfall til det gikk på helsa løs - for den minimumsbeskyttelsen har selv de). Jeg utfordrer Jitse Buitink til å spørre ordfører og kommunedirektør hvor lang deres gjennomsnittlige arbeidsuke er. Og når arbeidsdagen vanligvis er slutt. Jeg skal spandere en økologisk kaffe latte med havremelk på Buitink om det er kl. 16.

Jeg er for en aktiv politisk debatt. Det er en nødvendig del av politikken å kunne kritisere andres politikk eller hvordan de passer sine folkevalgte verv når man er uenig. Jeg har selv protestert høylytt mot å gi én enkelt privat aktør mer enn 25% av Andøyfondet i gave, og kritisert ordfører Nordmo for å forsøke å bruke 15 millioner av kommunekassen for å kjøpe tomt uten lov. Men jeg holder fast på at majoriteten av Andøys politikere har de beste intensjoner, også når jeg mener at deres ideologiske kompass er rustet fast mot et forhistorisk nord.

Det er på tide å legge tranflaska på hylla og reflektere litt over hvilke lederegenskaper han viser.

Det er langt mellom å kritisere politikk, og å mistenkeliggjøre mennesker man er politisk uenig med. Som folkevalgte har vi et stort ansvar for hvordan vi prater om andre, og hvilken debattkultur vi skaper - og vi har et ansvar for å si i fra når det går for langt.

SVs ordførerkandidat lager et kynisk fiendebilde av administrasjonen og politiske motstandere. I stedet for konstruktiv kritikk og politisk debatt tyr han til polarisering og halvsannheter, og skaper et debattklima egnet til å skremme de fleste bort fra politikken. Jeg tror også Buitink har de beste intensjoner. Men det er på tide å legge tranflaska på hylla og reflektere litt over hvilke lederegenskaper han viser, og hvordan han mener å samarbeide med kommunalt ansatte og folkevalgte som han så til de grader mistenkeliggjør.