Innlandet, som har mindre enn fire prosent av Hadsels befolkning, har vært sterkt representert både på politiske sakslister og i lokalmediene de siste årene. Kanskje ikke så rart, med tanke på at kommunale tjenester innen både oppvekst og omsorg har hatt flere runder i ringen med nedleggelsesspøkelset. Det finnes rungende røster som roper høyt for Innlandet, både i og utenfor dagens kommunestyre.

Nå ser det ut til at denne delen av kommunen er i ferd med å innta en lignende rolle også i Hadsel-valgkampen. Etter en innledning der kommunens generelle økonomiske situasjon frembrakte leserinnlegg på løpende bånd, er det igjen spørsmål rundt Innlandet skole som har begynt å dominere debatten.

Mens jeg leser hva de andre partiene skriver, funderer jeg litt på hva som er tenkelige scenarier på «den andre siden». Altså etter valget.

I skrivende stund foreligger det et enstemmig vedtak fra februar 2023 om å bruke inntil 23 millioner kroner på modulbygg som skal huse sju klassetrinn og barnehage. Men allerede i mars samme år varslet kommunedirektøren at det var altfor lite. Om gymsalen og bassenget skal beholdes og renoveres, slik nevnte enstemmige vedtak tydelig sier, var den nye prislappen antatt til å bli 63,8 millioner kroner. Om gymsal og basseng likevel rives, var modulløsningen på Innlandet skole uansett beregnet til 30,2 millioner kroner. Ingenting tyder på at disse summene har blitt mindre i løpet av sommerferien.

Hadsel kommune er i en situasjon der vi ikke kan velge og vrake mellom hvilke investeringer vi har råd til. Gymsal til Stokmarknes skole, ny Søndre barnehage, ny Melbu barnehage og nytt sykehjem er blant prosjektene som står i samme kø som modulbygg til Innlandet. Det sier seg selv, men det er viktig å finne ut hvordan pengene vi bruker kommer best mulig til nytte.

Samtidig vet vi at det nye kommunestyret ganske snart, altså trolig innen et år, skal vedta en ny skoledelplan for kommunen. I forbindelse med den planen er det naturlig å tenke seg at skolestrukturen skal avgjøres for de neste ti årene. Altså hvor kommunen skal ha skoler, og hvilke klassetrinn som eventuelt skal være på de forskjellige skolestedene. Er det et moment man bør ha med seg før man binder seg til å bruke mange titalls millioner på modulbygget?

Foreldrene på Innlandet er i sin fulle rett til å være sinte og frustrerte. Det har vært noen lange år. Men status august 2023 er at kommunen har brukt rundt fem millioner kroner på å gjøre ungdomshuset på Hennes om til midlertidig skolebygning. Tillatelsen til å drive skole der gjelder for to år. Jeg registrerer at flere, blant annet politikerkamerater på venstresiden, har latt seg forarge av noen uheldige og premature formuleringer kommunedirektøren har levert i forbindelse med å gjøre ungdomshuset om til nye Innlandet skole.

Men dersom det faktisk viser seg å være et bra alternativ for barna som går der, og modulbygging samtidig blir for dyrt til at investeringen kan forsvares, bør man ikke likevel gå i dialog med UL Fram (eierne av ungdomshuset) for å se på muligheten til å gjøre det permanent? Er ikke det bedre enn å eventuelt måtte sende de yngste skolebarna til Stokmarknes eller Sigerfjord?