Mandag 5. desember hadde vi folkemøte på Innlandet skole. Bakgrunnen for møtet var kommunens budsjettforslag for 2023, hvor administrasjonen i Hadsel foreslår å legge ned flere kommunale tilbud på Innlandet. Til stede var foreldre og lærere ved skolen samt ansatte og pårørende ved alderssenteret. Representanter fra Sp, Ap, MdG, MoS, Rødt og Stig Sørmo (uavhengig) tok turen og var med for å høre hvordan folk opplever situasjon Innlandet står i.

Vi startet møte med å snakke litt om Innlandet som lokalsamfunn.

Innlandet er et stort landbruksområde. I tillegg er fiske en viktig ressurs, og vi har ei fiskerihavn som gjør at fiskere kan bo og drive sitt virke her på Innlandet. Vi har skole/barnehage, alderssenter og vår egen nærbutikk, for å nevne noe, hvilket gjør at man får et godt nærmiljø og lokalsamfunn, med de mest nødvendige tilbud som folk flest trenger. Vi har dessuten et rikt foreningsliv som gir aktivitet for store og små. De folkevalgte forsto at kommunens tilstedeværelse er svært viktig og vil vektlegge dette i sine budsjettforslag.

En rød tråd gjennom møtet var at vi alle sammen ser hvordan Hadsel styres av administrasjonen. Måten administrasjonen har opptrådt på, har skapt mye problemer for Innlandet.

Vi på Innlandet ønsker positiv utvikling, men det har vært vanskelig å finne roen til dette slik situasjon har vært. Foreldregruppa har ønsket dialog med kommunen for å finne løsning på hva man skal gjøre med skolebygningen, som per nå ikke er godkjent. Dette har vært vanskelig, og vi opplever administrasjonen som lite imøtekommende. De folkevalgte fikk en klar oppfordring om å ta tak i problematikken og sørge for god politisk styring.

Vi kan ikke forstå hvorfor man skal legge ned kjøkkenet ved alderssentret når det er beboerne selv som betaler for det og kommunen ikke har utgifter til det. Fra kjøkkenet får beboerne skikkelig mat. Også andre eldre, som ikke bor på alderssenteret, får tilkjørt mat herifra. Både brukerne og pårørende betaler gjerne for denne tjenesten.  Vaskeriet, som i realiteten er et stort vaskerom med én ansatt i 50 % stilling, sørger for renhold av beboernes klær, sengetøy og håndklær. Vaskeriet stopper, stryker, reparerer og holder orden ved behov. Vaskeriet er også med på å skape aktivitet for de beboerne som har lyst å delta i praktiske oppgaver. Innlandet alderssenter leverer i dag en svært god total-pakke, som gir trivsel og trygghet til de som bor her.

Det er lite å spare på å legge ned disse tilbudene, og de negative konsekvensene er større enn pengene man sparer. Dersom kommunen likevel velger å legge ned kjøkkenet og vaskeriet, må den alle fall gå grundig gjennom hvor mye man sparer på å legge ned, kontra hva det koster å få tilsvarende tjenester levert fra Stokmarknes.

Når det gjelder nedleggelse av skolen sier opplæringsloven at alle barn har rett til å gå på skole i sitt nærmiljø. Hadsel har en vedtatt skolestruktur med til sammen fem skoler. Skole er lovpålagt. Skal en skole legges ned, må kommunen følge rett prosedyre og starte en prosess der de vurderer hvorvidt skolestrukturen skal endres (jfr. veileder fra utdanningsdirektoratet). Så lenge skolestrukturen er slik den er, må man bevilge driftsmidler til alle skolene. Skole er helt nødvendig i et hvert samfunn og nå trenger vi ro rundt skolene i Hadsel. Vågan kommune har åtte nærskoler med elevantall helt ned i 7 elever ved enkelte av skolene. Likevel opprettholder Vågan sin skolestruktur.

Forskning viser at de små nærskolene ofte scorer høyere enn de store skolene, både faglig og psykososialt. Nærskolen gir barna et viktig holdepunkt i sitt nærmiljø, noe som er viktig for en trygg og god oppvekst.

Derfor er det svært gledelig at alle de folkevalgte i Hadsel bekreftet at skolestrukturen skal bestå slik den er nå. Dette betyr at både Innlandet og Strønstad fortsatt får ha skole i sitt nærmiljø.

Helt til slutt i møtet fikk de folkevalgte treffe ingeniør Kjell Nordmo, som har beregnet hva det vil koste å sette i stand dagens skolebygg. Nordmo har beregnet dette til ca. åtte millioner kroner. De folkevalgte fikk stille Nordmo spørsmål og komme med sine kommentarer, og Nordmo vil være tilgjengelig for videre dialog i tida fremover, hvis det er behov for det.

På vegne av folket på Innlandet takker jeg for møtet. Vi møter gjerne de politiske partiene igjen for videre dialog om fremtiden for vårt lokalsamfunn.