Åpent brev til ordføreren i Hadsel kommune.

I 2015 ble Hadsel kommune kåret til Norges mest idylliske sted og i begrunnelsen for dette stå det blant annet;

«Hadsel kommune ligger midt i det vakreste øyriket Lofoten og Vesterålen, kommunen strekker seg over hele Hadseløya, deler av Langøya, Austvågøy og Hinnøya. Det er bare fantastisk her med spisse fjell, slakke grønnkledde åser og 8000 hyggelige mennesker. Hadsel har mange flotte naturperler som vi gjerne viser våre gjester, i tillegg er vi veldig spesielle med både en hurtigrute og hvalskute på land.»

Tiden har gått og vi er nå i 2023. Hadsel kommune har utviklet seg videre til en stor næringskommune og vi har stort behov for arbeidskraft, både kommunalt, fylkeskommunalt og i private næringsliv.

Vi trenger flere innbyggere og vi har god plass til alle som vil bosette seg i vår kommune. Nå står det også noen og banker på døra- vi ser medieoppslag som «Lokk oss ut på landet».

Første setning er «Hei bygda, hvorfor vil du ikke ha meg?» Psykolog og influenser Johanne Refseth spør på NRK Ytring og Instagram om hvorfor ikke bygda vil ha henne. Hun ber om å bli lokket ut på landet. Og kommer med klar tale til Distrikts-Norge:

Hun vises til unge familier som heller ønsker å leve mer i takt med naturen og nyte bygdelivet enn å bo i trange dyre leiligheter i storbyer. Skribenten tar opp problemet med at når det snakkes om bygdeutvikling, så er det stort sett store hytteområder ordførerne konsentrerer seg om. Det er i altfor liten grad satset på å få bygdene levende med fastboende. Hvorfor er ikke kommunenes ordførere og politikere mere opptatt av å gjøre bygdene attraktive for fastboende mennesker som gir kommunen nye arbeidstakere og øking av barn i bygdeskoler og barnehager?

Heimflytter til sin hjembygd Bjørnskinn, Gard Lehne Borch Michalsen har tatt opp tråden i Johanne Refseth sin ytring og sier «Bygdene vil ha deg!»

Michalsen sier bl. a at vi klarer ikke å fortelle om alle mulighetene. De fleste norske kommuner, regioner og arbeidsgivere er altfor dårlige på markedsføring. Vi forteller ikke om interessante jobber. Vi klarer ikke å kommunisere de gode grunnene til å søke på dem. Videre viser han til at stillingsannonser sjelden tar opp hvor flott vi bor i distriktene, og at det ikke er offentlige annonser som forteller om hus til leie. Kommunene har ikke aktivt tatt ansvar for å reklamere for økt bosetning i bygdene.

Når det snakkes om kulturliv er det oftest det som foregår på kommunenes kulturhus og i sentrum, i liten grad er det nevnt koraktivitet i bygdene, bingo og revy på bygdehusene eller barnefotball på løkka. Heller ikke fisketurer i midnattssol og fantastiske fjellturer. Vi har alt dette i vår kommune og mer til, vi må være stolte av at Hadsel kommune er kåret til den med idylliske kommunen og ønske alle som vil flytte hit velkommen.

Infrastruktur er viktig for å få bosetning i distriktene. Hadsel kommune må ta ansvar for at det er god tilgang til vann, internett og strøm. I bygdene fra Vik til Grønning er det kun private vannverk og brønner. Dette fører til at det er vanskelig for tilflyttere å få tilkobling til vann. Å sørge for tilgang til godt vann for alle innbyggere bør være en kommunal hovedsak og er svært viktig for bosetting i hele kommunen. Likeså utbygging av strømnett og internett.

Langøya lokalutvalg vil utfordre Hadsel kommune og bygdene fra Vik til Slottnes på hva de i samarbeid kan gjøre for å være attraktive for nye tilflyttere. Hvordan vil kommunen og bygdelagene/grunneiere sammen legge til rette for at nye tilflyttere for eksempel skal få tilgang på vann?

Sandnes og Holmsnes er blitt bygder der det er populært å flytte til og i forhold til folketallet har de størst tilflytting i Hadsel. Hadsels del av Langøya fra Gjerstad til Skagen inkludert Markmarka har de senere år hatt spredt tilflytting. Også i Vik og Kalsnes er husene blitt solgt til nye innbyggere og barnetallet er gått opp. Dette viser at det er interesse for å bo i de flotte bygdene fra Gjerstad til Slottnes. Fra Kalsnes og inn Eidsfjorden er det i tillegg til vann den elendige veistandarden på fylkesvei 7636 som hindrer etablering. Derfor bør både kommunen og bygdelag/grunneierforeninger ta opp og diskutere hva som må til for å imøtekomme alle de som ønsker å bo her. Om vi ikke står opp nå og tar imot de som vil bosette seg i distriktene, vil andre kommuner bli de som vinner nye arbeidstakere. Langøya lokalutvalg sier som Michalsen, at «akkurat nå trenger Nord-Norge alle».

Å markedsføre Hadsel sine perler av bygder må være en viktig sak framover. På den måten kan vi få mer arbeidskraft, flere barn i skolene og i barnehagene og aktivitet i hele kommunen.

En god infrastruktur med tilgang på godkjent vann, god vei, stabilt internett og strøm er særlig viktig for økt bosetting på bygdene.

HEIA HELE HADSEL