Etter snart ett år med Kryptoen som nabo har tanken streifet meg flere ganger «Imperialismens tid er ikke forbi». I kolonitiden tok mektige og rike mennesker med land herredømme over andre land – skaffet seg (ofte gratis) et imperium rik på naturressurser. Var det av samme grunn at Kryptoen kom til Myran? Her er rikelige strømressurser - og til en rimelig pris. Og når myntene (bitcoinene) klinger i kassen – hvem kan da stå imot å gi tillatelse. Men tillatelse fra naboene, som fikk sitt fredelige bomiljø ødelagt, det trengtes ikke.

I sommer da naboklagene kom på trykk i media kom utbyggerne og noen politikere på befaring. Viktige biler kjørte opp og ned mellom husene, stoppet, lyttet og kjørte igjen. Senere på høsten ble støymålere montert på noen av nabohusene, ikke mitt, og da ble det så stille at folk regelrett datt ut av husan og lurte på «hva skjer». Men det ble en kortvarig idyll – knapt ett døgn. Etter den tid gikk høsten i støyens tegn, ja den bokstavelig talt tegnet seg både på kropp og sinn.

Etter nøye overveielser ønsker jeg å annonsere følgende: «Hus til salgs» - i en naturskjønn og trivelig støysone, kan love 30-60 dB – hele døgnet og hele året. Og skulle det være ønske om høyere dB-verdi kan sikkert det ordnes. Klimagassholdige jorddunger som er skuffet til side kan fint slettes igjen, da får man i tillegg frigjort litt ekstra CO2. På grunn av disse ekstra miljøtiltakene og severdighetene er verdien på eiendommen økt betraktelig – men dog i tråd med godkjente nasjonale retningslinjer for boligsalg i attraktive Krypto-strøk. Hvis du er en av dem som ønsker å sitte ute en sommerkveld og nyte fred og ro, høre knitring fra bål og Hegra som skriker «god natt» - ja det kan du bare glemme for nå er støy blitt en del av det å være hjemme, og det får ikke jeg være med på å bestemme. For mektige folk i viktige biler med godkjenningene i orden har tatt valget for meg.

Så dette spørsmålet munner det hele ut i: Hvem godkjenner at bomiljø og bohelse skal vike plassen for støyende døgnkontinuerlig «lett industri» i Hadsel? Den personen skal få forkjøpsrett og en «god» pris på huset mitt – for en reprise av fjorårets sommer blir for meg et mareritt.