Kystens folk, som etter krigen i gjenreisning av landet, industrialisering, mer og mer liberalisme og fjernhandel, har fått redusert tilgang og benyttelse av lokale matressurser fra land og hav.

Kortreist, lokal mat er mest bærekraftig, og må atter gjelde for å ta vare moder jord. Intensivt trålfiske med få store eiere (Røkke & co.) er ødeleggende for kystsamfunn og ikke bærekraftig når vi skal høste av den «blå åkeren».

Likeledes må dagens jordbruk baseres på lokale arealressurser og lokale kretsløp. Nye kostråd må støtte opp om ei slik utvikling. Import av kraftfor og ferdig mat svekker norsk arealbruk og matsikkerhet. Det er ikke bærekraftig. Vi må utnytte beiteressursene våre til å produsere kortreist mat.

Vi må skape gode liv for mennesker og dyr ved å høste av vår nære natur. Dette vil også støtte opp om et solidarisk matsystem som motvirker utbytting av bønder og fiskere og jordbruksarealer andre steder i verden, og som begrenser de store matselskapenes kontroll over maten vi skal leve av.