Kjemp for lokalsykehusene - Skrot foretaksmodellen

Delta i kampen for lokalsykehuset

Akkurat i disse dager har Helse Nord i gang en prosess der vurdering av sykehustilbudene i Nord-Norge er i debatt. Det er nedsatt ulike arbeidsgrupper som blant annet skal se på mulige endringer av oppgavene og funksjonen som i dag er lagt til de ulike sykehusene. Hva dette kan betyr av dramatiske kutt, fikk vi en smakebit av gjennom NRKs offentliggjøring av internt notat der det vurderes å legges ned akutt- og fødetilbudet i flere sykehus i Nordland! Rødt vil bidra med det vi kan for å minst opprettholde dagens tilbud. Et folkelig engasjement er heilt avgjørende for å lykkes med det. Lokalsamfunnet og næringslivets engasjement gjennom støtteforeninger som Sykehusets Venner, Stokmarknes sykehus, er der vi kan møtes og kjempe sammen mot svekkelse av helsetilbudene. Allerede 1.oktober er det folkemøte på Sortland i den sammenhengen.

Det er reelt at det er problemer med å skaffe tilstrekkelig helsepersonell. Det fører til budsjettoverskridende innleiekostnader. Men det er foretaksmodellen som begrenser direkte politisk innflytelse og nærmere tilknytning til statens nesten ubegrensa pengebinge.

Foretaksmodellen – en ondarta svulst i helsevesenet.

Mange av de helt nødvendige helsetjenestene sykehusene utfører, fører til negativt regnskap for sykehuset på grunn av helseforetaksmodellen.

Dette gjelder eksempelvis behandling mot inkontinens hos kvinner, og det gjelder fødsler(!).

Helgelandssykehuset vedtok å sommerstenge fødeavdelingen i Sandnessjøen i 16 uker – nesten en tredjedel av året. Dette er lønnsomt for helseforetaket: «Beregna effekt økonomi: 3,2 mill. kr»

Vi står atter en gang i fare for å miste livsviktige tilbud på lokalsykehuset på Stokmarknes. Fordi: spare - ikke lønnsomt.

Rødt vil skrote foretaksmodellen som ble igangsatt av Ap og videreutviklet av Høyre.

Foretaksmodellen skal skape det som kan kalles et økonomisk marked innafor sykehussektoren. Blant annet settes det ulik pris på hva et utall av inngrep og behandlinger skal økonomiske kompenseres gjennom inntekt til sykehusene. I tillegg er regnskapene satt opp slik at det enkelte foretaket er like økonomisk ansvarlig for bygningsmessige investeringer og vedlikehold som operasjoner og sårmateriell. Altså temmelig likt et privatkapitalistisk foretak med bedriftsøkonomisk lønnsomhet som viktigste formål.

Vi mener helsearbeid skal ha som utgangspunkt hva det er behov for og ikke styres etter hva som lønner seg økonomisk. Så er det sjølsagt også begrensinger i et behovsdrevet system, men avgjørelser må være lagt til politiske og demokratiske prioriteringer og avgjørelser etter helsefaglige råd.

Norge bruker en mindre andel av BNP på helse enn både Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Sveits, Sverige og Østerrike (2021-tall), og til tross for det opplever folk at akuttfunksjoner, fødetilbud og psykisk helsevern bygges ned i hele landet og spesielt i distriktene.

Frem til 1997 spilte det mindre rolle for sykehusene hva slags pasienter de behandlet, fordi finansieringen av dem ikke var avhengig av det.

Ta fødselsomsorgen som har gått fra i gjennomsnitt 5 liggedøgn til nå 2-3 for eksempel. Mange mødre har ikke kommet ordentlig i gang med melkeproduksjonen før de sendes hjem, og vi ser en nedgang i antall barn som ammes.

«– Kronikere og andre folk som trenger behandling over tid, er generelt mindre lønnsomme for sykehusene enn pasienter som krever mindre oppfølging og kan skli raskt gjennom systemet,» oppsummerer professor Pål Erling Martinussen ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU.

For foretaksmodellen er noen av oss mindre attraktive og dette har i stor grad også ført til en stor utbygging av private aktører som for eksempel Aleris. Det de tjener på, er å nettopp "skumme fløten", de kan velge hvilke behandlinger de vil tilby, og får dermed økt sin lønnsomhet.

Når vi klager over de offentlige tilbudene så har vi i disse tilfellene god grunn til det – vi blør ikke saktere i distriktene. Løsningen er ikke å få mer av velferden over til private aktører.

Skrot foretaksmodellen - berg lokalsykehusene gjennom å engasjere deg i støtte- og venneforeninger.