Jeg mener det er riktig å bruke deler av Andøyfondet til The Whale.

Er du en av de som enda ikke har svart på undersøkelsen fra Andøy kommune?

Hvis svaret er ja, ber jeg deg først og fremst om å bruke stemmen din. Si i fra om hva du synes Andøyfondet skal brukes til.

Og hvis du mener reiselivet i Andøy er viktig, og at The Whale er det viktigste innenfor reiselivet nå, bør du si i fra om det.

Jeg har svart på undersøkelsen. Både som daglig leder i God strek AS og som privatperson. Jeg har svart at The Whale er en viktig ting å bruke Andøyfondet på. Styret i The Whale sier at for at staten skal bidra til The Whale, er vi nødt til å bruke en del av fondet til etableringen.

Jeg er gammel nok til å huske etableringen av Hvalsafari for 35 år siden. Den forandret Andøy. Vi har lett for å glemme hvordan reiselivet i Andøy var før 1988. Det er fort gjort å overse noe som er så lite. Atle Hagtun sin etablering av Hvalsafari ga Andøy en tydelig plass i norsk, nordisk og europeisk reiseliv. Vi ble synlige, og reiselivsnæringa ble dag for dag, år for år en motor i Andøy, i Vesterålen og Nordland.

Jeg husket godt samtaler med en god venn som hadde prøvd å drive butikken på Bleik. Han sa: - Tro meg Svein. Jeg har prøvd alt. Ingen klarer å drive butikk her. Han hadde rett da, men fikk feil etterhvert.

Dagens drivere er driftige damer, og det er selvsagt største grunnen til at de får det til. Men ikke bare det. jeg er sikker på at både driverne av butikken på Bleik, Coop Marked på Dverberg, Nordmela Landhandleri og Kafe, Joker Risøyhamn og Åse Servicesenter vil fortelle deg at julimåneden er blitt viktigere enn julemåneden. Og takket være arbeidet som Camilla Ilmoni hos Andøy Reiseliv og Daniele Zanoni hos Hvalsafari la ned for 10 og 5 år siden er det folk innom både på butikker og kafeer som snakker – for eksempel –nederlandsk og italiensk så og si året rundt.

Jeg og min gode venn, Svein Terje Kvalvik Eliassen eier og driver God strek sammen. Vi ville ikke feiret 35 år i år uten det som skjedde samtidig med Hvalsafari og vårt firma. På flere måter egentlig, for det var Atle Hagtun og Bård Borch Michalsen som sto bak etableringen av både Hvalsafari og God strek – samme året. Men viktigere: God strek hadde ikke vært her 35 år senere uten alt som har skjedd i reiselivet i landsdelen disse tiårene. Og her har faktisk Hvalsafari spilt en sentral rolle. Selskapet og tilbudet deres forandret ikke bare Andøy, det forandret en hel landsdel. De siste årene har dette bare blitt forsterket av de dyktige folkene i Whale2sea.

Kona mi, ho Rita King har på sin måte forandret stedet vi bor på med etableringen av Alveland. Hun sier det selv: «Det hadde heller ikke gått i en før-Hvalsafari-versjon av Andøy».

Da Camilla Ilmoni kom på ideen om The Whale for åtte år siden, var jeg den første som hun delte dette med. Jeg kunne ikke tro det jeg hørte. For meg var det som om 1988 kom i reprise.

Adolfsen-brødrene (Kristian og Roger), Benn Eidissen og sønner, Arnljot og Andreas Haugen kom om bord. For første gang samarbeidet alle disse aktørene om et stort felles prosjekt. Alle hadde tilknytning til Andøy og økonomiske muskler. Alle jublet. Innovasjon Norge sa at The Whale kan bli en «reason to go». Som Nordkapp og Lofoten. Det er et stempel som ikke er lett å få fra det holdet.

Og hva er sjansen for at Andøy skulle få et nytt fokus fra internasjonalt media, 30 år etter at spaltekilometer ble skrevet verden over om hval-titting utenfor Andenes. Bare spør folkene på hvalsenteret. De har tatt vare på avisutklippene fra de første årene.

I 2019 var det arkitekturen i The Whale som først fikk verdenspressen til å gi den nye hval-opplevelsen i Andøy stor plass. Innovasjon Norge og alle som jobber med reiseliv i Norden kunne ikke tro det de så. Uten å bruke en krone var The Whale omtalt i Lonely planet, Forbes og The Mirror.

Men med pandemi, krig og usikkerhet i økonomien ble selv de største nasjonale utstillingsprosjektene her hjemme rammet. Også The Whale.

Men Benn og gjengen i The Whale ga ikke opp. Nå håper de på bevegelse. Vi bør gripe muligheten nå. Både andværinger og stortingsfolk.

Jeg tror tidligere stortingsmann for Høyre, Ivar Kristiansen har rett år ha sier: «Norge, Nord Norge og Andøy må sannsynligvis vente i 100 eller 1000 år før en tilsvarende mulighet som The Whale med postadresse Andenes vil dukke opp».

– Svein, du bør svare på det enkelte er litt kritiske til, sier Svein Terje.

– Hva er det, spør jeg?

– Enkelte lurer på om det er riktig at vi skal bruke av våre felles midler på noe han Roger, han Kristian, han Benn og han Andreas vil tjene penger på, sier han.

– Vi bør bruke penger på noe VI ALLE vil tjene på. Som Kjetil Solberg sa da han deltok i et The Whale-arrangement for noen uker siden: «Tenker vi 10-15 år fram i tida vil alle som vi håper vil bevilge penger nå ha fått pengene sine tilbake».

Jeg vet at Roger, Kristian, Benn og Andreas ser på The Whale – først og fremst – som et samfunnsutviklingsprosjekt. At de på sikt kan tjene penger på The Whale er bare rett og rimelig. De som vil tjene mest på The Whale er uansett de samme som tjente mest på Hvalsafari. Det er de som driver reiseliv her nord. Og de som tjener penger på det igjen, er alle andværinger og vesterålinger. Det er en veldig god grunn til å bruker deler av Andøyfondet på The Whale.

Jeg var til stede på Munch-museet da Hanne Strager presenterte The Whale for en internasjonal samling av museums- og utstillingsfolk. En av verdens fremste utstillingsdesignere, Philiph Tefft (UK/US) tok ordet og sa at med 30 års erfaring, og som utstilligsutvikler over hele verden, mente han at The Whale er den viktigste utstillingen i verden akkurat nå.

Til sist vil jeg bare for ordens skyld nevne at Ivar Kristiansen er en god venn av Benn, Roger og Kristian. Det gjør det han sier ikke mindre sant, etter min mening.

God strek har jobbet for The Whale siden starten. Men vi har også jobbet for Andøy kommune og flere av de største reiselivsorganisasjonene i landsdelen i mer enn 30 år.

Jeg regner meg som en venn av alle de største eierne i The Whale. Men jeg har også gode vennder som mener at vi ikke skal bruke Andøfondett til The Whale.

Selvsagt må det være lov til å stille spørsmål om man vil ha flere gjestedøgn i Andøy.

For meg er svaret på dette spørsmålet «ja».

Og da blir The Whale en gavepakke for øya vår, som jeg har lyst til at enda flere skal bli kjent med.

Men skal vi virkelig si nei til kulturhus og bibliotek for å prioritere The Whale?

Nei, jeg synes Kjell-Are Johansen og Arbeiderpartiet sitt utspill fra kommunestyrets talerstol om se på The Whale som en møteplass også for lokalbefolkningen er en god og spennende tanke. Det er vi i lag som påvirker hva The Whale skal bli. Men da må vi først få The Whale på plass.

Det toget går nå.

Helt til slutt vil jeg rose politikerne i Andøy og Nordland for måten de har støttet The Whale på fram til nå.

Med bidrag fra Andøyfondet tror jeg på at det også kommer statlige kroner.

Svein Spjelkavik

PS. Andøy kommune sin undersøkelse har fått tyn for at The Whale er det eneste selskapet som det ble spurt om man ville bruke Andøyfondet på.

Jeg er glad for selve undersøkelsen, men hva hadde skjedd om spørsmålet til andværiingene hadde enkelt og greit vært. «Er du for eller i mot The Whale»?

Og hvorfor spurte man ikke om andværingene ville bruke 13 millioner av Andøyfondet på rådmannen sitt prosjekt «Innsats for Andøy II»? Prosjektet ble vedtatt gjennomført i et ekstraordiinært kommunestyremøte mandag 27. mars. Men var kjent i god tid før utforminga av undersøkelsen om Andøyfondet. Prosjektet ble første gang presentert politikerne i februar, i følge rådmannens presentasjon. Jeg synes, som flertallet i kommunestyret, at dette er et meget godt prosjekt, men om det hadde fått tommelen opp blant folk flest hvis det skulle prioriteres opp mot «Alt det fine vi kan bruke 250 millioner på» er jeg usikk