”Å være tilstede for mennesker som opplever livet på sitt vondeste er det mest meningsfulle jeg har brukt fritiden min på” forteller en frivillig i Kirkens SOS, og vedkomne er ikke alene om å oppleve det.

Første februar, "den 1. i 2.",  kaller vi i Kirkens SOS «en for andre dagen». I år benytter vi denne dagen til å sette søkelyset på alle dem som er en for andre.

Mange av Kirkens SOS’ frivillige medarbeidere er trofaste og har vært med oss i mange år, uten å få noen form offentlig anerkjennelse for innsatsen. Det er prisen for å være anonym. I år har en av våre medarbeidere vært med i tjue år. Det står det respekt av. Hva er det som motiverer dem?

Våre frivillige medarbeider som er på vakt er helt vanlig medmennesker som bruker sin egen livserfaring til å lytte til noen som trenger et medmenneske. De får innblikk i andre medmenneskers liv på godt og vondt – det kan gi nye perspektiver i eget liv. Til tider kan det være ganske tøft- det handler i bunn og grunn om meningen med livet.  Vi har ingen tro på at våre frivillige holder ut år etter år av ren og skjær pliktfølelse. Det er noe mer. "Frivillighet Norges" frivillighetsbarometer for 2014 bekrefter at ”å være til nytte” er den absolutt viktigste motivasjonsfaktoren blant de frivillige i Norge, og dette er nok sant for de aller fleste frivillige i Kirkens SOS også.

”Det var bra dere var her i natt. Jeg var sikker på at jeg ikke orket mer, men nå tror jeg kanskje jeg kan greie å leve videre " er en tilbakemelding fra en innringer.

Det gjør noe med oss når samtalen på vaktrommet starter desperat og uten håp - og vi sammen finner gode grunner til å gi livet en ny sjanse. Det er i disse øyeblikkene våre frivillige medarbeidere føler at de utgjør en forskjell, når et håp er tent. Denne følelsen gir selve livet mening og nytt perspektiv, og vi får ny motivasjon til å fortsette det viktige arbeidet.

Vi ønsker med dette innlegget å takke alle landets frivillige medarbeider, og da særskilt de i Kirken SOS - de er virkelig livreddere, helt frivillig.

En for andre – kan forandre