Økte kostnader for distriktsbedrifter på grunn av kommunereformen ble tema i spørretimen på Stortinget onsdag.

Regjeringen har varslet at fra og med 2021 vil bedrifter i kommuner som i dag har lavere arbeidsgiveravgift få økt avgift dersom de slår seg sammen med kommuner med høyere arbeidsgiveravgift.

Beregninger vi har gjort viser at Ulefoss jernverk i Nome kan få 2,5 millioner kroner i økte avgifter, Skistar i Trysil kan få fire millioner i økte utgifter dersom Trysil slår seg sammen med Elverum og Karlsøybruket i Karlsøy kan få 1,4 millioner kroner i økt avgift.

I et brev til kommunalminister Jan Tore Sanner til Nome kommune gjør Sanner det klart at Nome kommune vil miste fordelen de i dag har av lavere arbeidsgiveravgift dersom de slår seg sammen med andre kommuner som har høyere arbeidsgiveravgift. Dette vil også gjelde andre kommuner med lav arbeidsgiveravgift som slår seg sammen.

Hvordan kan kommunesammenslåing føre til mer aktivitet og flere arbeidsplasser i distrikts-Norge når vi vet at mange bedrifter kommer til å få høyere kostnader som følge av sammenslåingen?

Statsministerens svar var for lite konkret og tok ikke tak i problematikken han tok opp. Årets statsbudsjett viser at den differensierte arbeidsgiveravgiften totalt gav næringsliv og kommuner 14,3 milliarder i skattelette i 2015.

Vi vet at mange i næringslivet rundt om i hele landet har en krevende økonomi. I en tid med økende arbeidsledighet er det helt utrolig at regjeringen vil tvinge igjennom en sammenslåing som vil få alvorlige økonomiske konsekvenser for næringslivet, og for norske kommuner, rundt omkring i hele landet.

Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet