En god boligpolitikk i Sortland har mange elementer som må hensyntas. I SV er vi opptatt av både det miljømessige og det sosiale aspektet, i tillegg til hvilken byutvikling vi ønsker oss.

Miljøhensyn SV vil at man i Sortland skal unngå å bygge på myr. Myrer dekker omtrent 3 prosent av landoverflaten på jorda og lagrer mer karbon enn all vegetasjon til sammen, så lenge den får ligge i fred. Men når ei myr blir ødelagt kommer karbon lagret gjennom flere tusen år i kontakt med luft; og det dannes CO2 som stiger opp i atmosfæren og bidrar til global oppvarming. Vann renner langsomt gjennom torvmoser og torv i myra , og i en framtid der klimaendringer fører med seg mer nedbør og ekstremvær, vil myrene kunne beskytte oss mot flom. Myra er også et viktig leveområde for mange arter av fugler, planter og insekter.

I programmet vårt står det også at vi vil vektlegge allmenne interesser like mye som kommersielle ved utbygging. Det betyr at ikke alle prosjekter bør få ja bare fordi de vil gi nye boliger eller fordi de kommer til å bli lønnsomme! Vi har blant annet programfesta at vi ønsker å bevare Nærmarka som rekreasjonsområde. Selv om boliger er viktig, skal vi plassere dem på rett sted – ikke der vi trenger å beholde naturområder.

Sosiale hensyn

SV ønsker fortetting av byen ved utbyggingsprosjekter. Byfortetting gir mindre bilkjøring. Vi ønsker at mange boligtyper skal være representert, så mange ulike familier og enslige kan få et sted å bo. Det trengs flere småhus og leiligheter.

Sortland Boligstiftelsen har gjort et stort arbeid med små leiligheter; dvs boliger med ett soverom, blant annet i Skogvegen og Buvegen. Det er også planer om flere. Boligstiftelsen er et godt verktøy for sosial boligpolitikk, og har samarbeid med kommunen og NAV. Dette samarbeidet må framover ha stor prioritet til fordel for boligsøkende.

Kritikken mot stiftelsen går blant annet på at den «lever sitt eget liv», noe som jo også var ankepunktet da den ble etablert. En stiftelse må følge stiftelsesloven, og dermed lever den sitt eget liv på sida av kommunen – men også på sida av kommersielle interesser. Det kan være en fordel; boligene ender ikke som spekulasjonsobjekter. Kommunestyret peker ut medlemmer til styret, så der kan det politiske Sortland være på banen.

Prisnivået er høyt i Sortland – både på hus som ligger ute for salg, og på leieboliger. Et viktig virkemiddel for boligsosial politikk er muligheten til å gå «fra leie til eie» - en gunstig ordning i Sortland som har gitt over 30 familier muligheten til å kjøpe hjemmet sitt gjennom leie til eie-prosjektet. Dette er det viktig at flest mulig kjenner til; både søkeprosessen og avtaleverket rundt prosjektet. Informasjon ut er viktig, samt at de som bor i Husbank-finansierte boliger kjenner sine rettigheter og får god informasjon om bl a bostøtte de selv kan søke. De som leier skal også ha forutsigbarhet og informasjon så de unngår å føle seg overrumpla når prisene endres. Kommunen har også startlån som kan søkes om for dem som ønsker å kjøpe eller bygge selv, og SV ønsker at det settes av mer til dette.

Sortland Rødt har nevnt at kommunen bør stille krav til utbyggere om at noen boliger skal settes av til sosialpolitiske formål. SV støtter dette, og vil gjerne gå enda lenger i å forlange at en viss andel av husene som bygges skal øremerkes sosial boligbygging.

Et annet moment er hvordan kommunen kan være på banen i de tilfellene der boligbehovet også er et behov for mer hjelp. Vi la ned døgnbemanningen i Parken for mange år siden, det er det kanskje en del som angrer på nå? Unge funksjonshemmede som behøver hjelp i hverdagen bør ikke bo på sykehjem beregnet på eldre; og det mangler også akutte overgangsleiligheter for enkeltpersoner som i en kortere fase trenger mer enn bare et tak over hodet. I samband med DPS kan dette være en tjeneste der kommunen samarbeider med Boligstiftelsen.

Byutvikling

Flere steinfyllinger i sundet med blokklignende boligmasse nede i fjæra er ikke det Sortland by trenger! Grønne lunger, parker og leikeplasser i byen, en åpen havnepromenade som ender i sitt naturlige punktum Bystranda, trygge skoleveier og sykkelveier, flere bilfri soner og et boligmarked der alle kan finne seg et hensiktsmessig hjem – det er hva vi ønsker oss for byutviklinga i Sortland.

SV ønsker å få fortgang i boligbygging gjennom å bruke planverket i kommunen aktivt. Det finnes områder som allerede er regulert til boligbygging, men som fortsatt ligger i bero. Disse må komme i gang, på de betingelsene som er gjort for reguleringa. Vi støtter også Sortland Arbeiderpartis forslag om å gjøre Skytterhaugen til nytt boligområde!

Sigrid Randers-Pehrson, 1.kandidat Sortland SV