Kvinner og kvinners innsats er helt prekært for å få samfunnet Sortland til å gå rundt.

Kvinner skal synes på Sortland

Sortland har mange flotte kvinner blant sine innbyggere. Vi har blant annet hatt 3 flotte kvinnelige ordførere. Vi har hatt kvinner på topp både i fylkespolitikken og i rikspolitikken, kvinner som er på et høyt nasjonalt og internasjonalt kunstnerisk høyt nivå. Vi har hatt flere kvinner i toppverv i både kommunal, regional offentlig sektor. I tillegg har vi en kvinne som har vunnet en nasjonal pris som Frivillighetsprisen. Vi har hatt kvinnelig nasjonal vinner i Farmen. Vi har til og med hatt en kvinnelig fotballtrener som trente det mannlige hovedlaget på Sortland.

Kvinner og kvinners innsats er helt prekært for å få samfunnet Sortland til å gå rundt. Vi har en overvekt av kvinnelige ansatte i skole og oppvekst, barnevern, helse og omsorg og går du rundt omkring på butikkene på Sortland et sjansen veldig stor for at det er en kvinnelig ansatt som møter deg. Også i Frivilligheten på Sortland er det overvekt av kvinner. Røde Kors, Saniteten, Besøksvenn for eldre er eksempler på at her er kvinners innsats i frivilligheten prekært.

Hva med å kalle opp stedene fremfor Blåbrygga eller Torget etter noen av de kvinnene som vi er så stolte av.

Likevel så finnes det ikke spor av heder til noen av det kvinnelige kjønn på Sortland. Svolvær og Andenes har sine statuer av fiskerkvinner som skuer utover havet som en hyllest til de som tok sin del av arbeidet på land i eldre tider. Sortland har sine tre mannlige helter utenfor biblioteket, rådhushagen og på torget. Det er flott, men hvor er kvinnene her på Sortland? Bortsett fra Martahaugen og Kjærringnesset i Sigerfjorden så finnes det ingen gatenavn eller stedsnavn som hinter til at her har det også bodd kvinner like lenge som det har bodd menn. Navn på gater i Sortland kommune er som oftest gamle gårdsnavn, men med stadig utvikling av Sortland der man blir en større og større by så mener jeg en personifisering av navner og steder nå er på sin plass. Hva med å kalle stedene fremfor Blåbrygga eller Torget etter noen av de kvinnene som vi er så stolte av? Eller en statue av Frivillighetsdronningen Turid Abelsen? Det har hun sannelig fortjent. Det er mange muligheter.

Det er ikke full likestilling i Norge. Arbeiderpartiet har nasjonalt likestilling som kampsak, og statistikk viser klare skjevfordelinger fremdeles mellom kvinner og mann. Gode eksempler på dette er at kvinner bare tjener kun 85% av menns inntekt og at det er hovedsak kvinner som jobber deltid (35% kvinner og 15% menn). At kvinner skal vises og hedres i offentligheten vil skape stolthet og være til inspirasjon for andre kvinner. Gode rollemodeller er viktige, og det er ikke minst viktig at noen av de kan hedres ekstra godt.