Hydrogenfabrikk på Stokmarknes - ingen hallelujastemning hos Rødt

Fredag, 1. september kunne vi lese i en pressemelding av energiselskapet NTE og Hadsel kommune at det vurderes å bygge en hydrogenfabrikk i den såkalte “miljøhavna” på Stokmarknes. Hydrogen er i utgangspunktet en bra løsning og kan erstatte tungolje, diesel og gass i transporten både på land og til havs. Men i motsetning til næringssjefen i Hadsel, Sp og sikkert en del andre partier, så fører denne nyheten ikke til hallelujastemning hos oss i Rødt Hadsel.

Regionen vår har per i dag begrenset nettkapasitet. Vannkraftproduksjonen i Hadsel er heller ikke særlig stor med en årlig produksjon av 23,5 GWh. Men en hydrogenfabrikk med behov opp til 20-30 MW  krever opp til 236 GWh, altså 10 ganger dagens strømproduksjon i Hadsel. Det som ikke ble nevnt i pressemeldingen er, at hydrogenproduksjon passer utmerket til ustabil og uforutsigbar kraftproduksjon fra vindkraftverk, som ellers måtte ha et strømnett dimensjonert for overføring av store mengder strøm og/eller tilstrekkelig med balansekraft (vannkraft). Samtidig burde det nevnes at NTE er en stor aktør innenfor vindkraft og har vært det i over 30 år. Skal en mulig hydrogenfabrikk altså bare bli en døråpner for en stor satsing på vindkraft? Vindparken på Ånstadblåheia i Sortland har samlet installert effekt på rundt 50 MW fordelt på 14 vindturbiner og en årsproduksjon på rundt 140-150 GWh. En vindpark som skal forsyne hydrogenfabrikken burde da i teorien være nærmest dobbelt så stor med over 25 vindturbiner. Det er altså god grunn til å være svært kritisk til hydrogensatsing på Stokmarknes.

Rødt Hadsel mener at miljø- og klimatiltak ikke skal gå utover naturen. Derfor er vi imot utbygging av vindkraft på land, i fjæra og til havs. Rødt er et sosialistisk parti og tydelig på at vi ikke kan fortsette med evig vekst på begrensede ressurser. Også fornybar energiproduksjon har omkostninger. Derfor kan vi ikke bare ukritisk elektrifisere alle sektorer, uten å vurdere om det faktisk er den riktige løsningen. Å erstatte den fossile kraftbruken med fornybar kraft og fortsette med evig vekst vil føre til mer naturødeleggelse. Vi må sikre at vi bruker den krafta vi har godt og at vi opprettholder og styrker næringer vi har levd av i århundrer og kan leve av også i framtida, istedenfor utbygging som kan true økosystemer og andre varige næringer.

I Rødts kraftplan vises det hvordan vi kan klare å skaffe nok fornybar kraft innen 2030 og 2040. Gjennom energieffektivisering i bygg og industri, satsing på solkraft, fjernvarme, bergvarme, biogass og oppgradering av dagens vannkraft. Og vi må ikke sløse bort krafta ved å elektrifisere sokkelen eller grønnvaske gassproduksjonen på Melkøya, noe som bare ville forflytte utslippene til andre land.

Rødt Hadsel skal kjempe for en rettferdig miljøpolitikk, der de som forurenser mest også skal bidra mest. En rettferdig miljøpolitikk innebærer også at våre hjørnesteinsbedrifter tar ansvar. En viktig arbeidsgiver i kommunen eller en gavmild støttespiller av samfunnet vårt må like godt få kritikk for sin miljøødeleggelse og sitt kraftforbruk. Vi må kreve nullutslipp av oppdrettsnæringen ved å få fisken i lukkede anlegg. Vi må også sette store spørsmålstegn bak opprinnelse av fiskefôret, der 92% av ingrediensene blir importert. Det er svært lite miljøvennlig og den store avhengigheten av import gjør dessuten arbeidsplassene svært sårbare og dermed lite framtidsretta. Og burde vi ikke protestere når det produseres miljøfiendtlige isoporkasser på Børøya som trenger nærmest like mye strøm som halve befolkninga i Hadsel?

Hadsel trenger et kritisk parti som ikke lar seg friste av grønnvasking og grønne vekst-drømmerier. Med oss får Hadselværingene ikke glansbilder og hallelujastemning, men en rettferdig, realistisk og dermed framtidsretta miljø- og energipolitikk.