Man kunne nylig lese i lokalavisene at vi er blitt flere Hadselværinger det siste året. Selv med denne gledelige nyheten ser vi dessverre en befolkningstrend som gir grunn til bekymring: fraflytting fra mindre tettsteder til større byer. Effektene av fraflytting er merkbare på flere områder. Både offentlig og privat sektor sliter med å få tak i kompetent arbeidskraft, og vi står som samfunn i fare for å ikke kunne tilby lovpålagte tjenester til befolkningen fordi vi blant annet ikke klare å skaffe nok helsepersonell eller lærere. Dette truer ikke bare de nødvendige velferdstjenestene, det påvirker også i aller høyeste grad den økonomiske situasjonen i Hadsel. Kommunedirektøren sendte nylig ut en økonomirapport som viser merforbruk på over 13 millioner per juli. Overtidsbetaling, ubesatte stillinger og kjøp av private tjenester fra bemanningsbyrå er årsakene til merforbruket på 9 millioner innen helsesektoren.

Vi trenger flere Hadselværinger

I stormen setter noen seil, mens andre bygger vindskjul. Vi trenger begge løsningene- vi trenger en trygg og forutsigbar kommuneøkonomi der vi gjennom økonomisk kontroll sikrer at våre innbyggere får sine nødvendige og lovpålagte velferdstilbud. Samtidig må vi se fremover på hvordan vi også skal skape verdier. Vi trenger flere Hadselværinger! Vi trenger å ta vare på og beholde de som bor her, samtidig må vi jobbe for å få tilbake de som drar ut for å studere. Tilflytting og tilbakeflytting kan utvilsomt tilføre lokalsamfunnet vårt et friskt pust av ideer, kulturer og kompetanse. Disse menneskene bringer med seg ulike perspektiver og erfaringer som kan bidra til innovasjon og utvikling på mange nivåer. Så til ungdommen- dra gjerne ut i verden, trekk pusten og ta med dere impulsene tilbake!

Vi må selge de bærene vi har

Å tro at den vakre naturen vi omgir oss med alene vil få mennesker til å bosette seg her, tror jeg blir for enkelt. Flott natur finner man mange plasser i landet vårt. Dagens unge ønsker mer, og det er vår jobb å fortelle dem om alle mulighetene som finnes her. For mulighetene og jobbene er her. Men man må kanskje også ta inn over seg at det kanskje ikke er for alle å bosette seg i et øysamfunn ytterst i verden, ytterst i vest. Kanskje må vi rette større fokus på de som allerede bor her og de som er vokst opp her. Kanskje må kommunen og de private mer på banen allerede mens ungdommen fremdeles bor her, mens de sitter og drømmer seg ut i den store verden. Kommunale og private bedrifter kan eksempelvis i større grad tilby ungdommer og studenter trainee-stillinger som sommerjobber, aktivt oppsøke og invitere ungdommer for å fortelle om mulighetene og behovene i sin bedrift. Hva med å arrangere et treffpunkt der man stiller ungdommene og studentene det store spørsmålet: Hva skal til for at du bosetter deg i kommunen vår?

Å kunne tilby utdanningsstipender av ulike slag vil kanskje for en del ungdommer være en fristende avtale. Et økonomisk bidrag under studietiden, eller avtaler om attraktive sommerjobber som kan resulterer i fast jobb, kan kanskje også få flere til å tenke seg å flytte

hjem igjen etter endt studier. Vi må selge de bærene man har, og vi må bli flinkere til å sette pris på de unge som allerede har en tilknytning til stedet. Gjennom prosjektet Bo- og bli-lyst har Hadsel kommune satt fokus på hvordan vi skal få tilflyttere til å trives bedre her, og også få de som bor her til å være mer delaktige i samfunnet og knytte nye sosiale nettverk. Hadsel Høyre støtter opp om prosjektet Bo- og bli-lyst, og applauderer alle tiltak fra aktører som jobber for tilflytting.

Hadsel Høyre og går på valg på å gjenskape økonomisk kontroll, og å være fremoverlent og nytenkende for å få enda flere Hadselværinger.