Å spise mer torsk kan ha flere positive fordeler både for den enkelte og samfunnet generelt. Dette er noen av grunnene til å vurdere å spise mer torsk i hverdagen.

Helsedirektoratets oppdaterte kostholdsråd anbefaler å spise mer fisk og fiskeprodukter. Anbefalingen er å spise fisk til middag to til tre ganger i uken som tilsvarer 300-450 gram ren fisk, hvor halvparten er hvit fisk.

Så hva er positivt med å spise torsk? Helsefordeler med torsk er at mesteparten av fettet i torsk er av den hjertevennlige typen umettet fett, da spesielt omega-3 fettsyrer, noe som tilsier at torsk er en relativt mager fisk. Dette gjør torsk til et godt valg for de som ønsker å redusere fettinntaket i kostholdet. Omega-3 fettsyrer kan senke blodtrykket, motvirke hjerte- og karsykdommer, og redusere betennelsestilstander. Omega-3 har også vist seg å ha en positiv effekt på hjernen. Torsk er en kilde til høyverdig protein, som er viktig for å opprettholde muskler og støtte kroppens funksjoner. Videre er torsk en kilde til flere viktige næringsstoffer, inkludert vitamin B12, jod og selen. Vitamin B12 er nødvendig for dannelse av røde blodlegemer og nervesystemets funksjon. Jod er viktig for skjoldbruskkjertelens helse og regulering av stoffskiftet. Selen er en antioksidant som støtter immunsystemet og bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Med andre ord kan torsk bidra med et balansert næringsstoffinntak som har gunstig effekt på helsen til både voksne og barn.

Å inkludere torsk i kostholdet gir variasjon og mangfold i kostholdet. Torsk har en mild og delikat smak som appellerer til mange, og kan tilberedes på mange ulike måter som for eksempel, bakt, stekt, grillet eller kokt, og den kan også brukes i sushi. I mange land og kulturer har torsk en lang historie med å være en viktig matressurs. I Spania er torsk en tradisjonell ingrediens i bacalao, og i Norge er det veldig vanlig med for eksempel lutefisk. Torsk er en populær og næringsrik fisk som mange mennesker setter pris på. Torsk brukes også til å produsere tørket og saltet klippfisk, samt fiskeleverolje og fiskeproteinpulver som er rike på omega-3-fettsyrer.

Oppdrett av torsk kan være mer effektivt når det gjelder ressursbruk sammenlignet med konvensjonelt fiske.

Oppdrettsanlegg kan optimalisere fôringsprosessen, avfallshåndtering og utnyttelse av vannressurser for å minimere miljøpåvirkningen. Dette kan bidra til å redusere belastningen på økosystemer og bevare viktige marine ressurser. Oppdrettstorsk produseres på en bærekraftig måte, og anses som en bærekraftig sjømatdiett. Å drive oppdrett av torsk foregår i kontrollerte miljøer som tillater bedre overvåking og beskyttelse mot sykdommer og parasitter, og reduserer risikoen for at sykdommer sprer seg til ville bestander.

Tradisjonelt har oppdrett av fisk krevd store mengder villfanget fisk som fôr. Dette har vært en kilde til bekymring når det gjelder overfiske av ville fiskebestander. Imidlertid har det vært betydelige fremskritt over lang tid i utviklingen av bærekraftige og alternative fôrtyper, som bruker plantebaserte ingredienser og andre marine ressurser som ikke er direkte konkurrerende med matproduksjon til mennesker. Dette bidrar til å redusere presset på villfanget fisk og gjør oppdrett av torsk mer bærekraftig. Overfiske har vært en betydelig trussel mot mange ville fiskebestander, inkludert torskebestander.

Ved å produsere torsk gjennom oppdrett, kan man redusere behovet for å høste fra ville bestander, og dermed bevare og gjenoppbygge dem. Med andre ord er torskeoppdrett et godt alternativ til å kunne spise mer fisk da oppdrett av torsk produseres og gir tilgang til fersk fisk hele året.