En time etter debatten i Stortinget om representantforslagene, og i realiteten plassering av overvåkningsflyene/P-8 Poseidon på Evenes, i stedet for på Andøya, snakket jeg med stortingsrepresentant fra Finnmark Geir Adelsten Iversen (SP).

Som mange vet er Geir oppvokst på Andenes. Han holdt et følelsesladet innlegg til forsvar for Andøya. Jeg må innrømme at tårene rant under hans innlegg.

Iversen fortalte at det holdt hardt å framføre nettopp dette innlegget. I ekte lokaldialekt fortalte han om sin jobb som flisegutt under byggingen av flystasjonen og avviklingen av Haugnes. Han fortalte om hva Ainnes og Haugnes hadde stilt opp med for staten og NATO for å holde et godt forsvar, og den elendige erstatningen Haugnesfolket fikk. Og nå gjentar leksa seg. Iversen avsluttet innlegget med bøyd hode og sa lavt:

«Det som nå skjer er ikke bra».

Jeg vil gjerne tilføye at innleggene fra Willfred Nordlund, Siv Mossleth, Sandra Borch, Emilie Enger Mehl og Liv Signe Navarsete alle fra Senterpartiet var svært gode, og gikk sterkt inn for å opprettholde Andøya Flystasjon.

Det samme Per Stoknes fra Miljøpartiet De Grønne og Knut Arild Hareide fra Kristelig Folkeparti.

Det er brukt ca 30 milliarder norske kroner på NATO-basen på Andøya. Nå skal den legges ned. Eller??

Evenes-oppbyggingen skal altså koste ca 4 milliarder norske kroner.

Dette blir spennende!!