Det finnes flere måter å redusere risiko for dødelig overdose.

Verdens overdosedag

I dag, 31. august, er den internasjonale dagen for å minnes de som har dødd av overdose og deres pårørende.

Ordet overdose forbindes ofte med dødsfall. Heldigvis er det ikke slik. Det antas et sted mellom 20 og 30 ikke-dødelige overdoser for hver overdose som resulter i død.

En overdose er en alvorlig forgiftning forårsaket av ett eller flere medikamenter eller rusmidler som fører til bevisstløshet og/eller svekket åndedrett. Ifølge dødsårsaksregistret var det 321 narkotikautløste dødsfall – også kalt overdoser i 2022. Statistikken er forholdsvis stabil.

For mange er det vanskelig å ta opp tema som omhandler liv og død.

Det finnes flere måter å redusere risiko for dødelig overdose. Å snakke om erfaringen rundt overdose, overdosering og måten man inntar rusmidler kan forebygge. Vi vet at personer med rusmiddelavhengighet har høyere statistisk risiko for selvmord enn den generelle befolkningen. Snakk om overdosen eller del bekymringen dersom du kjenner noen som har overlevd en overdose. Det kan redde liv.

Ifølge en tematisk rapport fra 2022, publisert av Universitetet i Oslo og Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, anslås det at selvmord utgjør mellom 10 til 20 % av det totale antallet narkotikautløste dødsfall i Norge mellom 2012 og 2021.

Bruk av rusmidler er nødvendigvis ikke synlig for alle.

For mange er det vanskelig å ta opp tema som omhandler liv og død. Det er viktig at vi snakker om dette på en åpen og ærlig måte. Det er ikke farlig å snakke om, tvert imot. Det er lettere å snakke om selvmord og/eller overdose mens vedkommende enda lever. Tør du spørre?

Bruk av rusmidler er nødvendigvis ikke synlig for alle. Når vi snakker om overdose, er det lett å tenke dette gjelder en spesifikk gruppe mennesker. Faktum er at det kan gjelde hvem som helst. Vi har sett tendenser som tilsier at dette i større grad også kan gjelde barn.

I Sortland, som i resten av landet, er det ungdommer som tester ut rusmidler. Noen av oss er bekymret for hva dette medfører i et langsiktig perspektiv. Vi ser at stadig yngre tester ut ulike rusmidler, og vi må begynne å si barn og ungdom når vi snakker om rusatferd. Noen har allerede vært innlagt på sykehus grunnet overdose. Kan Sortland kommune oppleve at barn eller ungdommer havner i kategorien narkotikautløste dødsfall i dødsårsaksregisteret de neste årene? Det er sannelig ikke godt å si.

Vi har dessverre opplevd narkotikautløste dødsfall i Sortland og vi kommer nok til å oppleve det igjen.

Vi vil oppfordre barn og ungdom til å ta avstand fra narkotika. Vi oppfordrer brukermiljø til å snakke om overdose og motvirke salg av narkotika til barn og ungdom. Vi har ingen å miste, og vi ser en stadig mer liberal holdning til rus og bruk av illegale rusmidler.

Sortland kommune deler ut brukerutstyr til personer med rusutfordringer. Dette er tiltak for å redusere skader knyttet til rusbruk som for eksempel smittsomme sykdommer og overdosedødsfall. Sortland kommune deltar også i Naloksonprosjektet til UiO og SERAF (senter for rus- og avhengighetsforsking) hvor man gjennom opplæring i bruk av og utdeling av nalokson nesespray gir brukere motgift til opioidoverdoser.

Vi har dessverre opplevd narkotikautløste dødsfall i Sortland og vi kommer nok til å oppleve det igjen. Ved uventede dødsfall setter kommunen inn psykososialt kriseteam for ivaretakelse av pårørende. Vår erfaring er at venner og bekjente i brukermiljøet tidligere ikke har blitt fanget opp i denne prosessen. Sortland kommune har laget en rutine som skal ivareta personer i brukermiljøet som er venn eller bekjent til avdøde. Rutinen er et samarbeid mellom psykososialt kriseteamet, SLT-koordinator og Sortlandshjelpa. Formålet er at man i samråd med de nærmeste pårørende blir enige om hva som formidles til brukermiljøet. I sorgprosessen oppstår det mange tanker, følelser og spørsmål. Den nye rutinen legger til rette for kommunikasjon mellom de nærmeste pårørende og brukermiljø for å minske uro og forhåpentligvis gi svar på spørsmål man sitter igjen med.

Flere av oss som arbeider i rusfeltet har mistet noen vi var glade i som følge av overdose.

Videre er Sortland kommune opptatt av forebyggende arbeid. De som ønsker hjelp, skal få hjelp. Dessverre er ikke alltid denne hjelpen nok. Ikke alle ønsker eller klarer å nyttiggjøre seg av hjelpen som tilbys. Dette kan være en tung prosess for pårørende å være vitne til. Sortland kommune vil i løpet av høsten blant annet styrke tilbudet gjennom støttesamtaler med foresatte hvor det foreligger bekymring for ungdom som viser skadelig rusatferd.

Flere av oss som arbeider i rusfeltet har mistet noen vi var glade i som følge av overdose. I dag minnes vi dere med både sorg og glede.