I NRKs siste fylkestingsmåling for Nordland seiler Industri- og Næringspartiet (INP), sammen med Rødt og Miljøpartiet De Grønne, opp som mulige jokere etter valget i september. Alle disse partiene kan få ei avgjørende hand på rattet når posisjoner skal fordeles og ny politikk skal meisles ut.

INP har gjort kampen mot vindkraft til sin viktigste valgkampsak, og begrunner dette med omtanke for naturen. Vi i De Grønne er glade for alle nye stemmer som kan tale naturens sak i kommunestyrer og fylkesting, men ser et behov for å utfordre INP på hva de faktisk mener når de snakker om naturvern.

Naturkrisa må løses overalt, også i Nordland. Fylket vårt er hjem til et fantastisk, fascinerende og sårbart artsmangfold. Å ta vare på disse umistelige verdiene er et politisk ansvar.

Arealbeslag er et av de viktigste bidragene til naturkrisa. Derfor krever Miljøpartiet De Grønne at ny vindkraft på land forbeholdes områder med eksisterende inngrep og infrastruktur. Vi sier tydelig nei til vindkraft som reduserer urørt natur, reinbeiteområder eller andre viktige natur- og friluftsverdier.

Men naturvern handler om mye mer enn å kjempe mot vindmøller. Over hele landet bygges naturen ned bit for bit, dag for dag. Ved å blindt fokusere på vindkraftutbygging, risikerer vi å overse de andre små og store naturtruslene.

INPs nasjonale program trekker frem økt innsats mot plast i havet. Det trengs. Men det monner lite når partiet samtidig sier ja til større vannkraftutbygginger, applauderer landbasert oppdrett, varsler at nye gjennomfartsårer skal legges langt unna der folk bor, og er uklare rundt behovet for et strengt jordvern.

På fylkestinget har De Grønne på område etter område prøvd å få med posisjonspartiene Ap, Sp, SV og KrF på å ta mer hensyn til naturen. Vi har foreslått arealnøytralitet (som betyr at vi ikke skal bygge ned mer natur enn vi klarer å restaurere). Vi har gått tydelig imot rikspolitikernes planer om å bygge ut verna vassdrag som Vefsna. Vi har tatt kampen for matjorda, forsvart kysttorsken og kystfiskerne i møte med torskeoppdrett, krevd stans i naturødeleggende oppdrett på land, gått mot ny storflyplass og E10 på Vestvågøya og stilt oss bak foreslåtte verneområder i fylket.

Så langt har de fire posisjonspartiene vært lite villige til å lytte. Vi trenger at flere er med og tar denne kampen sammen med oss.

Derfor spør vi Nordland INP: Blir dere med på et krafttak for nordlandsnaturen etter valget?