Jeg sitter og leser intervjuet på vol.no som journalist Thor-Ivar Guldberg har gjort med ordføreren i Øksnes kommune, Karianne Bråthen.

Begynner å lure på om vi ikke har journalister igjen i Vesterålen som evner å sette seg inn i saken og samtidig har mot nok til å stille de ubehagelige oppfølgingsspørsmålene som må til.

Denne saken har versert i flere år, og tok for alvor av høsten 2017 da vedtaket om nedleggelse var et faktum. Her har VOL latt ordføreren fått svare det som passer for at denne meget flaue saken for politikerene i Øksnes skal se bedre ut enn det den er. Dette uten å sette Bråthen på plass med spørsmål som kanskje kunne fått sannheten bedre frem.

For det første vil jeg stille spørsmål med hva er den egentlige årsaken til nedleggelsen av Sommarøy skole? Jeg og mange med meg har forsøkt å stille spørsmålet uten å ha fått en tilbakemelding som viser et svar som ikke politikerene møter seg selv kraftig i døren med.

Noen ganger begrunner de det med økonomi. Jeg vet ikke om jeg skal gråte eller le når de som skal forvalte kommunens økonomi fortsatt kan si dette når alle beregninger nå viser at driftskostnadene blir betydelig høyere hvert eneste år med denne forflyttingen. I tillegg viser foreløpige tall at det må investeres 20 millioner i en midlertidig løsning for å kunne presse dette i gjennom. Denne summen er det ingen som må tro kommer til å stoppe på dette tallet, men vil garantert øke med mange, mange millioner. Dette kan jeg si da det blant annet ikke er tatt høyde for endringer som må til i disse brakkene.

Det er heller ikke tatt høyde for trafikale endringer ved Myre skole. Trafikksikkerhetstiltak for elever som nå har fått en meget farlig skolevei er heller ikke medregnet. Dette sammen med flere tall som enda ikke er kalkulert inn i disse vanvittige summene. Nedleggelsen av Sommarøy skole berører ikke lengre bare alle barn og voksne som er tilknyttet skolen, men det berører samtlige innbyggere i Øksnes nå. Dette må betales for!

Andre ganger begrunner politikerene flyttingen med pedagogiske årsaker. Det er helt fantastisk at politikerene i Øksnes tror at de er smartere enn alle andre i tydeligvis alt de foretar seg. Alle som virkelig har grunnlag for å uttale seg om slike ting og som jeg har snakket med sier det stikk motsatte.

Det beste for barna er å ha trygge, nære omgivelser i små grupper. Store skoler i større byer bygger flere skoler og bygger ut eksisterende skoler med blant annet egne innganger for å holde barna i slike omgivelser. Når de bygger nytt forsøker de å gjøre dette utenom sentrumsområder og de fleste drømmer om å gi barna slike omgivelser som det finnes på Sommarøy.

Noen av politikerene drister seg faktisk også til å påstå at skolen på Sommarøy er dårlig drevet. Enkelte har også kommet med uttalelser jeg ikke skal gjengi her, men vil vel påstå at dette er av de mest useriøse representantene av dem alle og at ØTL har flere av disse i sitt parti. Vil bare kommenter at det er politikerene og Øksnes kommune som er ansvarlig for at skolene drives forsvarlig og det kan man vel ikke si at de har sørget for ved Sommarøy skole de siste årene. På tross av dette har vi foreldre, lærere, elever og ansatte sørget for at skolen har vært drevet meget bra både faglig sett og på mange andre måter (tilbud som kantinedrift med varm mat osv, osv).

Det Bråthen uttaler om at enkelte foreldre har ønsket seg over til skolen på Myre sier vel noe om måten samme Bråthen driver skolen i Øksnes på. Dette er vel et argument som også politikerene møter seg selv i døren på da de er ansvarlig både for driften og den evige prosessen de har drevet for å få lagt ned skolen. Jeg lurer på om politikerene i Øksnes kommune legger ned for eksempel Myreheimen hvis de er misfornøyd med noen av de ansatte der?

Alt dette er spørsmål som jeg mener en journalist burde stilt og ikke gitt seg på før det er kommet seriøse svar og ikke en slik tåkelegging som foregår for tiden, også i nevnte intervju med Bråthen. Media burde ta tak i denne saken og forfølge den med flere enn bare ordføreren, for jeg kan garantere at jeg har møtt flere politikere i Øksnes som møter seg selv kraftig i døren den siste tiden.

Det er et ordtak som sier at det er aldri for sent å snu, men det virker ikke som at en del av politikerene har hørt dette ordtaket før. I stedet ber Bråthen oss om å se fremover å legge bak oss denne saken som det stinker elendig handtverk av langt utover kommunegrensene.

Se fremover, ja hva ska vi se fremover mot?

Jo, jeg kan nevne noen få ting. Øksnes kommune sitt budsjett er pr. år ca. 300 millioner. Når sluttregningen er oppgjort vil vi nå ha brukt over 10 prosent av dette til å stenge en skole som aldri burde vært lagt ned. Fremtiden vår vil bestå av historisk dårlig økonomi som vil føre til enda dårligere veier, det kommer til å dukke opp triste historier fra eldreomsorgen på grunn av dårlig økonomi, eiendomsskatten vil igjen bli et tema da den vil øke for bedriftene og bli lagt på oss private, noe som igjen vil gi negativ utvikling.

Når det gjelder ungene vår så vil fremtiden gi en utrygg skolevei, en skoledag trykket sammen i en bygning i Myre sentrum som burde vært revet for minst 20 år siden. For mange vil skoledagen nå også gi dem det første møte med både mobbing og narkotika. Det er en kjent sak at på Myre eksisterer det store problemer med stoffmisbruk, også blant barn ned i meget lav alder. Dette er et tema som ikke politikerene har turt å snakke om. Kjenner også til ansatte i skoleverket som føler at disse problemene blir dysset ned og ikke må bringes på banen.

Så ordfører Bråthen og dere andre politikere som mente at nedleggelsen av Sommarøy skole var riktig, ja fremtiden ser jo lys ut i Øksnes.

VOL har sendt innlegget til Karianne Bråthen for et eventuelt tilsvar.