KrFU-lederen vil ha KrF inn i regjering

KrFU-leder Martine Tønnessen vil ha KrF inn i regjeringen, og hun håper å få landsmøtet i ungdomspartiet med på det.

Statsminister Erna Solberg (H) holder regjeringsdøren åpen for KrF. Fredag kveld dukket hun opp på KrFUs landsmøte på Gardermoen. Der ble hun tatt imot av ungdomspartiets leder Martine Tønnessen, som gjerne ser at moderpartiet går inn i regjeringen.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Nyheter

– Jeg vet det vil være veldig mange ulike syn i salen. Men for meg personlig har saken vært enkel. Jeg mener vi må i regjering, sa Tønnessen i åpningstalen til landsmøtet fredag, skriver Vårt Land.

Avklaringen kom ikke som noen overraskelse. Fredag morgen tonet hun flagg i NRK :

– Jeg mener at KrF vil få mest igjen i regjering. Det er bare sånn vi kan ha hånden på rattet og være med i dag-til-dag-avgjørelser, sa hun.

Åpent utfall

Tønnessen viser til at partiet allerede har samarbeidet med den sittende regjeringen i fem år. Hadde KrF vært med i regjeringen, ville partiet fått enda mer gjennomslag, lyder resonnementet. At Per Sandberg og Sylvi Listhaug er ute av regjering gjør det også enklere å få til et ja, mener hun.

Men meningene i ungdomspartiet er delte. De to avtroppende nestlederne Jarle Aarbakke Tollaksen og Olaus Trygve Bjuland tar til orde for å gå inn i regjering, mens de to påtroppende nestledere, Edel-Marie Haukland og Nikolai Skogan, advarer sterkt mot Frp-samarbeid.

Dagen før ungdomspartiet lørdag tar stilling til samarbeidsspørsmålet, er det ifølge Vårt Land ingen som våger å tippe på utfallet.

Hareide åpen

KrFU har tre representanter i KrFs landsstyre som samles fredag 28. september. Samme organ møtes på nytt 9. november – og innen den tid er forventningen at partileder Knut Arild Hareide er klar for å gi sin anbefaling til partiets veivalg.

Ifølge NRK-kommentator Lars Nehru Sand er NRK kjent med at Hareide langt fra er fremmed for å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og eventuelt også Senterpartiet. Sammen med SV vil de fire partiene ha flertall på Stortinget.

SV-leder Audun Lysbakken sier til NTB at han ikke vil delta aktivt i noe frieri til KrF, fordi han vil respektere partiets interne prosesser. Men han legger til at SV vil forhandle med partier som er villig til å forhandle med dem.

Under sperregrensen

Politisk redaktør Frøy Gudbrandsen i BT skriver at dersom Hareide råder partiet til å søke samarbeid med Ap fram mot neste valg, kan konsekvensen fort bli at Solberg-regjeringen går av.

Utfordringen er at store deler av KrFs velgermasse identifiserer seg selv som borgerlige. Meningsmålinger har vist at en stor del av KrF-velgerne foretrekker Erna Solberg fremfor Jonas Gahr Støre som statsminister.

Før stortingsvalget i fjor høst avklarte KrF at partiet ville søke regjeringsakt, at de ville støtte Erna Solberg (H) som statsminister, men ikke ville sitte i regjering med Frp.

Partiet fikk 4,2 prosent oppslutning og mistet to mandater.

Siden den gang har Hareide kjent et vedvarende gufs fra sperregrensen i nakken. Gjennomsnittet på fem stortingsmålinger så langt i september er 3,6 prosent. Det holder til en minigruppe på Stortinget med tre mandater, ifølge Poll of polls.

Geografisk splittelse

KrFUs landsstyre sa med knapt flertall nei til å gå inn i regjering da de behandlet spørsmålet i august.

Ifølge Vårt Land er det sterkest ja-stemning i ungdomspartiets fylkeslag fra Rogaland og Agder, som er blant de med flest delegater på landsmøtet, mens fylkeslagene fra Østlandet og resten av landet vipper mot å vende tommelen ned.