Ble gründer etter psykisk smell

Hilde Amundsen står bak appen Mindfit. Hun er opptatt av å normalisere temaet psykisk helse og fikk en ide om hvordan man kan bruke teknologi for å få en enklere hverdag.

Hilde Amundsen sleit psykisk. Etter hvert kom hun opp med et verktøy, en mobilapp, som har vært til stor hjelp for mange personer med psykiske problemer.  Foto: Vidar Eliassen

Nyheter

Amundsen, som var en av foredragsholderne under Vesterålskonferansen 2018, er et eksempel på at en gründeridé kan komme fra de mørkeste avkroker i menneskesinnet, og likevel være god og lukrativ.

– Jeg gikk gjennom en livskrise. Jeg fungerte godt på arbeid og var sprudlende utad, men inni meg hadde jeg det ikke bra og var langt nede, forteller hun.

Ifølge Amundsen er 350 millioner personer deprimerte til enhver tid på verdensbasis, mens 270 millioner sliter med angst. I tillegg oppsøker  60 prosent av de som sliter, aldri hjelp.

Gikk i tospann med søstera

Bodø-kvinnen søkte etter verktøy som kunne hjelpe henne med å få bukt med de psykiske problemene. Etter hvert lærte hun seg metoder og teknikker som gjorde at hun klarte å endre en del av de negative tankemønstrene som hadde satt seg. Hun forsto etter hvert at det å jobbe med mentale utfordringer, er en muskel som må øves og trenes opp.

– Jeg ble mer og mer inspirert da jeg så at disse metodene fungerte. Etter hvert spurte jeg en psykologspesialist, som viste seg å være søstera mi, om hun kunne være med å utvikle et verktøy som skulle hjelpe andre med tunge tanker, forteller hun.

Amundsen kommer selv fra en gründerfamilie i Bodø, der familien dreiv både plate- og radiobutikk. I så måte har hun forretningsdrift i blodet.

Til stor hjelp

Søstrene Amundsen gikk i gang med å utvikle verktøyet, som fikk form som en mobilapp, og som ble hetende MindFit. Den ble lansert i 2014 og kan lastes ned på telefonen og brukes til å trene opp gamle og negative tankemønstre, og bidrar til at personer som sliter, får viktig hjelp. Responsen var positiv fra starten og gründerne fikk stadige tilbakemelding fra privatpersoner som hadde stor nytte av appen.

Vant 380.000 kroner

Amundsen understreket dog at det å være gründer også kan bestå av en del flaks og tilfeldigheter som gjør at muligheter plutselig dukker opp.

– Jeg var i en jobb jeg egentlig ikke ville ha, der jeg ble med i ett vin og Lotto-lag. Tilfeldighetene ville det slik at vi vant seks millioner kroner, fordelt på 12 personer. Dermed fikk jeg 380.000 kroner inn på konto som jeg brukte på MindFit. I tillegg fikk vi tilskudd fra Innovasjon Norge. Nå, noen år etter, har vi vunnet priser og har foreløpig 56.000 betalende kunder, forteller hun, og legger til at de også har utviklet en podcast som har blitt veldig populær.

Vil slå gjennom internasjonalt

Nå håper Amundsen og MindFit at de skal erobre internasjonal markeder. De har gjort mye i Norge, og har nå planer om å skalere opp virksomheten og gå internasjonalt. Nå leter de etter investorer, en noe hun synes er krevende.

– De fleste jeg møter er kjempehyggelig, men så er det noen investorer som blir veldig nedlatende når de møter oss. Men vi gir oss ikke. Den viktigste driveren og motivasjonen vår, er at vi har fått til noe, og vet at produktet vårt kan hjelpe folk. Vi har stor tro på at det kan bli inntektsgivende butikk på sikt, slår Hilde Amundsen fast.

Amundsen har også fått annerkjennelse for gründerideen, og i 2015 ble hun kåret til årets DigIT Kvinne.