Høyre advarer mot taxfree-endringer:

– Vil rasere flytilbudet i distriktene

Høyres Jonny Finstad advarer mot å la Vinmonopolet overta taxfreeordningen. Han påpeker at taxfreen i dag bidrar til å redde mange flyplasser som ellers går med underskudd.

Jonny Finstad er politiker i Høyre.  Foto: Ann-Julie Nordgaard Nesmoen

Nyheter

Det er NRK som har snakket med Finstad og først omtalte saken.

I dag har selskapet Travel Retail  Norway enerett på taxfreesalg på norske flyplasser. De drifter gjennom avtaler med Avinor. Det har gjennom flere år blitt diskutert på Stortinget å endre på taxfreeordninga slik at Vinmonopolet overtar alkoholsalget. Dette advarer Høyres Jonny Finstad sterkt imot.

– Endringer vil bety at flytilbudet i distriktene raseres, sier han til NRK. Grunnen er at pengene Avinor får fra taxfree bidrar til å subsidere småflyplasser.

Finstad peker på at taxfreeavtalene Avinor har for flyplassene redder økonomien til mange av de små og ellers ulønnsomme lufthavnene i Norge. Avinor har selv beregnet at en endring i dagens vilkår kan bety 1,6 milliarder i reduserte taxfreeinntekter fra 2023. Grunnen er at pengene Avinor får fra taxfree bidrar til å subsidere småflyplasser.

– Gir vi Vinmonopolet enerett til alkoholsalg vil det medføre en betydelig risiko for økonomien til flyplassene, konstaterer Finstad overfor NRK.

Det kom nylig en utredning om temaet fra Helse- og omsorgsdepartementet, som også konkluderte med at endringer kan få store utslag for distriktsflyplasser. Vinmonopolet er dog uenig med Avinor i hvordan sistnevntes inntektsgrunnlag vil forandres om de tar over ordninga, kommer det fram både hos NRK og i utredninga.