Vil at kommunene skal ha strengere kontroll av utesteder

– Jeg er bekymret over at smittevernreglene ikke overholdes på utesteder og restauranter, sier helse- og omsorgsminister Bent Høye i en pressemelding.
Nyheter

På bakgrunn av det har ministeren bedt om at det sendes ut brev til kommunene der de blir oppfordret til å ha strengere kontroll av utesteder og restauranter.

– Vi ber kommunene forsikre seg om at alle relevante smittevernråd- og veiledere følges og forventer at kommunene slår ned på brudd på smittevernreglene, sier Høie.

I pressemeldingen understreker han at de fleste utesteder og restauranter gjør en god jobb med å overholde smittevernreglene.

– Risikoen for spredning av covid-19 er særlig høy på utesteder og restauranter. Det viser erfaringer fra mange land. Når vi nå får meldinger om brudd på smittevernreglene i utelivet, ber vi kommunene om å styrke tilsynet med serverings- og restaurantbransjen i de store byene, sier ministeren.

Høie er samtidig klar på at hver og en må ta ansvar for å holde en meters avstand fra hverandre både på serveringssteder, i køer, ute i gatene og i parker. Han mener at det er en tendens til at meteren krymper når promillen stiger.

Brev sendt tirsdag

Brevet fra Helsedirektoratet til kommunene ble sendt tirsdag. Der understrekes det at kommunen og kommunelegen til enhver tid har ansvaret for å ha oversikt over smitteforekomsten i kommunen. De har også ansvar for å gjennomføre de tiltakene lokalt som trengs for å stanse videre smitte raskest mulig.

Høye sier at de gradvis og kontrollert åpner samfunnet igjen mens de følger med på smittespredningen.

– Når vi åpner opp, er det ekstra viktig at vi følger de enkle rådene som vi vet hindrer at smitten sprer seg igjen. Vi må holde en meter avstand til hverandre. Vi må holde oss hjemme når vi er syke. Vi må holde hendene rene, sier helseministeren.