Frykter uoppmerksomme bilister i sommer

Ifølge Trafikksikkerhetsforeningen (TSF) har 53 prosent av bilistene i Nordland opplevd at mobilen ha tatt oppmerksomheten bort fra veien. TSF frykter ulykkestallene i sommertrafikken.

Geir Tangstad Holdal, , daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen (TSF).   Foto: Innsendt/TSF

Nyheter

For 26 prosent av de 53 prosentene, har mobiltelefonen ført til farlige eller ubehagelige situasjoner, som for eksempel at man har kommet over i feil kjørebane eller har vært utenfor kjørebanen.

Det viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos for Gjensidige og Trafikksikkerhetsforeningen (TSF)

– Vi er svært urolige over utviklingen og frykter ulykkestallene i sommertrafikken, sier Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i (TSF) i en pressemelding.

– Urovekkende

Ifølge TSF har hele 70 prosent av bilistene under 30 år i Norge oppgitt at de «ofte» eller «av og til» har opplevd at mobilen har tatt oppmerksomheten bort fra veien/kjøringen.

– Det er en veldig urovekkende utvikling, som bekreftes av flere ulike rapporter, fastslår han.

Undersøkelsen viser også at 42 prosent av bilistene i Nordland har brukt mobil uten handsfree.

– Et lite øyeblikks uoppmerksomhet kan være nok til at det går galt, og når flertallet har hatt oppmerksomheten et annet sted enn på veien er det svært alvorlig, sier kommunikasjonssjef Marie Brudevold i Gjensidige.

Vil ha store bøter

Ifølge pressemeldingen ønsker både TSF og Gjensidige ønsker bøter på inntil en månedslønn i de verste tilfellene av uoppmerksomhet bak rattet.

– Det skal svi ut fra den lommeboka man har, og vi tror det vil skremme bilistene fra å fikle med mobil eller annet under kjøring, sier Tangstad-Holdal i pressemeldingen.

Flere mener at mobilbruk kan sammenlignes med promille. Tangstad-Holdal og Brudevold anser uoppmerksomhet bak rattet nærmest som en «folkesykdom». De mener ifølge pressemeldingen at trygge trafikkmiljø, holdningsarbeid, politikontroller og annet må intensiveres for at ikke flere liv skal gå tapt som følge av dette.