Kommuneoverlegen ber vaksinert helsepersonell være på vakt

Sortlands kommuneoverlege, Mette Røkenes, går i en pressemelding ut med en melding til helsepersonell som er vaksinert med den omstridte vaksinen fra AstraZeneca.

Kommuneoverlege i Sortland, Mette Røkenes.   Foto: Rune Ellingsen

Nyheter


AstraZeneca-vaksinen har vært omstridt de siste dagene, etter at det har blitt meldt om bivirkninger som hudblødninger, og det er mottatt meldinger hos Folkehelseinstituttet (FHI) om at yngre personer som har mottatt vaksinen har fått blodpropp og hjerneblødning.

Bruken av vaksinen ble satt på pause av FHI fredag etter meldingene om bivirkninger som kom de siste dagene.

Kommuneoverlege Mette Røkenes opplyser i pressemeldingen at AstraZeneca-vaksinen kun har vært brukt til å vaksinere helsepersonell i Sortland kommune. Hun minner om at Legemiddelverket har bedt personer som har fått vaksinen de siste 14 dagene og som opplever økt sykdomsfølelse, med flere blå flekker (hudblødninger) mer enn tre dager etter vaksinen er satt, om å oppsøke legevakt eller fastlege umiddelbart.

I meldingen skriver Røkenes også at FHI har mottatt tre meldinger om alvorlige tilfeller av blodpropp lørdag. Alle har fått vaksinen fra AstraZeneca.

- Legemiddelverket har fått flere bivirkningsmeldinger om yngre vaksinerte som har fått hudblødninger (småprikket hudblødning og/eller større eller mindre blå flekker) etter koronavaksinasjon. Dette er alvorlig og kan være et tegn på nedsatt antall blodplater, melder Røkenes.

- AstraZeneca er i Sortland kommune kun brukt ved vaksinering av helsepersonell. Vi ber alle disse vært oppmerksomme, opplyser hun videre om.