Ny positiv koronatest - viruset er mutert

I en pressemelding lørdag morgen, bekrefter kommuneoverlege Mette Røkenes i Sortland at det er avlagt en ny positiv korona-test i kommunen.
Nyheter


Hun bekrefter også i meldingen at det er snakk om den sørafrikanske mutasjonen av viruset. Den som har testet positivt, er en nærkontakt til de fire foregående som har avlagt positiv test i kommunen denne uka.

- Utbredelsen av mutasjoner er blitt så omfattende de siste månedene, slik at dette svaret ikke kom overraskende, uttaler Røkenes i pressemeldingen.

Røkenes forteller at det også er bekreftet at de fire foregående som avla positiv test, har testet positivt på den sørafrikanske mutasjonen av viruset.

Det skal ifølge Røkenes være et begrenset antall nærkontakter. Det kommer til å bli utført testes lørdag, og Røkenes venter svar på disse testene søndag.

- Da antall nærkontakter er så begrenset, er jeg ennå optimistisk på at dette skal vi kunne ha kontroll på dette utbruddet nå i startfasen. De smittede har vært flinke til å forholde seg til karanteneregler og isolasjon og dette er til stor hjelp for oss, forteller hun.

Hun ber alle i Sortland om å forholde seg til smittevernreglene og skjønner at det kan utbre seg en engstelse og urolighet blant folk som følge av de nye testene som har vært positive.

- Det viktige alle i Sortland kan gjøre nå er å huske de basale smittevernreglene som vi er blitt så godt kjent med under pandemien: Hold avstand, hold deg hjemme hvis du er syk og husk hoste- og håndhygiene, sier hun.

- Man skal helst holde 2 meter avstand til andre, og bruke munnbind der dette ikke lar seg gjøre. Unngå trengsel: bruk butikkene i de delene av åpningstidene hvor det er minst trengsel, oppfordrer hun.

Hun informerer også om at Koronatelefonen er åpen søndag 11.04. klokka 11.30-14 hvis behov for råd og veiledning.