Bleidvin vant pris for sitt samfunnsengasjement

Kommuneoverlegen i Hadsel, Ingebjørn Bleidvin, er årets vinner av Sjur Holsens Minnepris.

Kommuneoverlegen i Hadsel, Ingebjørn Bleidvin, vant Sjur Holsens Minnepris for sitt samfunnsengasjement og sin deltakelse i debatten rundt korona.   Foto: Herman Henriksen

Nyheter

Det var under Nordiske Mediedager at kommuneoverlegen i Hadsel fikk overrakt prisen, som bærer navnet til den tidligere journalisten og kommentatoren fra blant annet Bergens Tidende, Sjur Holsen, som gikk bort i 2013.

Bleidvin beskrives som en uredd, tydelig og særegen stemme som det siste året har vært med på å prege samfunnsdebatten. Det skriver Nordiske Mediedager på sine nettsider.

Til nettstedet sier Bleidvin, som selv var til stede for å motta prisen, at han ble overrasket og glad da meldingen om at han var årets vinner kom. Bleidvin er også gjesteskribent i Bergens Tidende og har gjennom koronapandemien vært mye i nyhetsbildet også utenfor Vesterålen.

Viktig for samfunnet

Bleidvin beskriver overfor Nordiske Mediedager at det er en stor ære for ham å motta denne prisen.

– Etter årene med Trump, vaksineskepsis midt i en pandemi og økende politisk populisme over hele verden, er opplyst, engasjert debatt noe av det viktigste vi driver med som samfunn, påpeker han.

Prisvinneren forteller overfor nettstedet at han synes det er viktig at debatten alltid har kunnskap og fakta som en grunnleggende faktor. Samtidig vil han at flest mulig skal forstå og delta i debatten.

– Fagfolk, arbeidsfolk, eksperter og dyktige entusiaster må tas med aktivt. For min del er fagfeltet medisin, og jeg er heldig som kan debattere fra en veldig fri posisjon. Jeg synes både privat og offentlig sektor har en vei å gå for å få frem meninger og kompetanse som ligger hos de ansatte, sier han.

Originale stemmer

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, er jurymedlem sammen med sjefredaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen og Jens Kjeldsen, som er professor i retorikk ved Universitetet i Bergen. Steiro sier de hvert år leter etter stemmer som er originale og som følger i fotsporene til opphavsmannen til prisen. Han trekker i artikkelen frem behovet for flere debattanter som baserer seg på fakta.

– Minneprisens vinner skal utfordre, ikke polarisere, sier han, og trekker samtidig frem at prisvinneren også skal spre kunnskap.

– Vi gir helst prisen til unge og uredde debattanter som kan være med på å prege ordskiftet fremover, opplyser han.

Han peker på Bleidvin som er folkeopplyser, i tråd med Sjur Holsens ånd. Steiro trekker frem hvordan Bleidvin delte sine erfaringer med offentligheten da pandemien brøt ut.

– Som fagperson forstår han at formidling er en viktig del av jobben i helsevesenet. Bleidvin våger å ta standpunkt, men gir også uttrykk for tvil i møte med etiske dilemma, sier Steiro, som også trekker frem at kommuneoverlegen skriver godt og har engasjerende og lærerike tekster, som gir grunnlag for refleksjon.

100.000 kroner

Prisen er et diplom, i tillegg til 100.000 kroner.

Sparebanken Vest har tatt initiativet til Sjur Holsens Minnepris. Konserndirektør, Siren Sundland, påpeker at målet er å skape samfunnsengasjement og meningsutveksling, og at det er et behov for enkeltstemmer som våger å gå foran.

– Derfor er denne prisen så viktig. Vi vil vise at vi setter pris på dem som våger å ytre seg på vegne av oss alle, sier hun.

I juryens begrunnelse står det blant annet at Bleidvin har kjempa mot pandemien på flere fronter, og vært åpen om tvil og dilemma, men ikke vært redd for å ytre sin mening. Han beskrives også som en tydelig, uredd og særegen samfunnsdebattant.

– Han bør være et forbilde for andre helsearbeidere, og han skiller seg ut fra mange kolleger som deltar i samfunnsdebatten. For det første tar han pasienten sitt perspektiv og setter hverdagen på fastlegekontoret inn en større sammenheng. For det andre er han ikke redd for å gå inn krevende etiske debatter, skriver juryen.