Eksplosjon i antall båtbranner

Antall fritidsbåtbranner første kvartal i år er nær en dobling sammenlignet med fjoråret, melder Tryg Forsikring.

Arkivbilde båtbrann  Foto: Erik Jenssen

Nyheter

– I år er det enda flere båter med ferske båteiere til sjøs, og vi frykter en ny rekordsommer i antall båtulykker og båtbranner, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, ifølge Kyst og Fjord.

Korona og Norgesferie førte i fjor til rekordsalg av nye fritidsbåter, over 10.000, og det er nå over én million fritidsbåter i Norge.

Samtidig registrerte forsikringsbransjen 25 prosent økning i antall båtskader i fjor, og i første kvartal i år økte antall båtbranner med hele 45 prosent i forhold til 2020, viser tall fra Finans Norge.

– Tendensen er så klar at vi forventer at årets båtsesong vil bli nok en rekordsesong med båtulykker, flere branner, kollisjoner og havari enn noen gang før. En båt tar fyr lettere og fortere enn mange tror, og de er ofte bygget av plast og syntetiske stoffer. Slike branner utvikler seg raskt med høy energi og giftig røyk, sier Brandeggen.

Forsikringsbransjen registrerte i fjor rekordhøye 316 båtbranner, og de to siste årene har antall branner økt med over 20 prosent. I en øvelse nylig tente Brannvesenet i Bergen på en fritidsbåt i samarbeid med Tryg, og i løpet av ett minutt var båten overtent.