Ny måling – Ap og Sp nær rent flertall

Kun fem mandater skiller Arbeiderpartiet og Senterpartiet fra rent flertall på Stortinget, viser en ny meningsmåling fra Opinion.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum t.v og Ap-leder Jonas Gahr Støre, her under et pressemøte om trygdeoppgjøret i juni.   Foto: Terje Pedersen / NTB

Nyheter

Augustmålingen, som er gjort av Opinion for FriFagbevegelse , Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), viser at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ikke er langt unna å få sin drømmeregjering bestående av Sp og Ap.

I målingen øker Sp sin oppslutning til 19,2 prosent (+0,6 prosentpoeng) og puster dermed Ap i nakken. Det skiller kun 3,4 prosentpoeng til Aps oppslutning på 22,6 prosent (-1,7).

– Det er interessant at Ap og Sp nærmer seg hverandre, men spriket er større hvis vi tar utgangspunkt i snittet på målingene. Blir dette valgresultatet, vil det imidlertid sette Sp i en sterk posisjon i regjeringsforhandlingene, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning, til Fri Fagbevegelse.

På målingen er det SV som har størst framgang. SV-leder Audun Lysbakken kan smile over en oppslutning på 8,8 prosent, som er en forbedring på 2,7 prosentpoeng fra målingen i juni.

På borgerlig side får Høyre 22,1 prosent (-1,6), mens regjeringspartner Venstre ligger på 3,8 prosent (+1,5).

MDG får en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng til 3,5, men målingen er gjort før FNs klimarapport ble lagt fram denne uka.

For de øvrige partiene ser målingen slik ut: Frp 9,3 (-1,1), KrF 4,0 (+0,3), Rødt 3,8 (-0,9), Andre 3,8 (+1,4).

Undersøkelsen er gjennomført mellom 3. og 8. august blant 964 personer. Feilmarginen varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.