Nå er det høysesong for Norovirus: – Håndvask er alfa og omega

I disse tider er det mange i det ganske land som blir smittet av det såkalte Noroviruset. Kommuneoverlege i Sortland, Mette Røkenes, oppfordrer derfor vesterålinger til å ta sine forholdsregler.

Illustrasjonsfoto.  Foto: Scanpix

Kommuneoverlege Mette Røkenes.  Foto: Arkivfoto

Helse


–Vinteren er Norovirusets årstid. Det er svært mange som har hatt dette og mange har det. Noen har det for andre og tredje gang denne vinteren, alder ingen hindring. Det er slitsomt for liten og stor, sier Røkenes.

Norovirusinfeksjon er en magetarminfeksjon som er svært smittsom. Vanlige symptomer er kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. Ifølge Røkenes er det særlig barnehagebarn som er mest utsatt, men understreker at alle aldersgrupper kan bli smittet.

Ifølge Røkenes har det vært mange norosyke i Vesterålen på vinterstid, inkludert i år. Hun sier det foreløpig ikke er flere smittede så langt i 2019, men heller ikke færre.

På spørsmål om hvordan man best mulig skal forebygge viruset, svarer hun at god håndhygiene er avgjørende.

– Håndvask er alfa og omega. Spritvask fungerer dessverre dårlig mot dette viruset. I hjemmene skal man bruke klorvask som valgt rengjøringsmetode når man har fått dette viruset i hus, sier hun.

Kommunelegen minner ellers om at Noroviruset lever lenge, opptil flere uker i inntørket oppkast. I den forbindelse kan det være lurt å ha i mente at både dørhåndtak, leker og andre ting, må vaskes ordentlig dersom viruset har vært i omløp.

– Det er svært lett å smittes på nytt slik at man kan bli syk en gang til hvis man ikke er påpasselig, slår Mette Røkenes fast.