Selv om seilbåtene er i mindretall, er det likevel ganske mange som bruker vind som fremdriftsmiddel på sjøen. Båtliv skrev i 2012 at det finnes i overkant av 50.000 seilbåter i Norge og at rundt 35.000 av dem har overnattingsmulighet.

Stadig flere, både norske og utenlandske seilbåter setter kursen nordover om sommeren.

– Vi ser ganske mange som seiler mot Nordkapp eller over til Svalbard. I så måte ligger Andøya bra til på ruten, sier Mevold.

TIL RETTE: – Vi skulle gjerne hatt et servicebygg for båtturister her på Andenes, sier Odd Bernt Mevold i Andøy Havn KF. Foto: Jørn Aune

Ni seilbåter

Tirsdag ligger det ni seilbåter i havna på Andenes. Sju av dem er danske, en er svensk, mens 20 meter lange SC «Puffin» er nederlandsk.

– Flere synes det er dyrt å legge til i Tromsø og velger derfor omkringliggende havner. Her på Andenes, er drivstoff det største problemet. I tillegg skulle vi hatt et servicebygg me toalett, dusj og mulighet for å vaske klær, sier Mevold.

Han sier at det er kvalsafari som lokker flere av seilbåtturistene til Andenes.

– De er på land og handler en del her også, sier Mevold.

ARMADA Disse danske seilerne har vært på seiltur sammen siden 13. mai. – Turen stopper her på Andenes. Nå skal vi på kvalsafari før vi seiler hjem, sier Anne Hendriksen. Foto: Jørn Aune

Dansk flotilje

Tirsdag ettermiddag ankom seilbåten «Theia» Andenes, som den sjuende av åtte danske båter som har vært på seiltur sammen siden 13. mai.

Den åttende båten gjorde et stopp i Risøyhamn og var ventet til Andenes tirsdag kveld.

– Vi er med i en dansk forening for langturseilere. Vi kommer fra forskjellige steder, og har gjennom foreningen funnet sammen til denne turen. Foreningen har en annen tur som går til London og Amsterdam, sier Anne Hendriksen, som på en måte har lokket med seg de andre til Andenes.

– Vi var her med seilbåten i 2006 og vet at det er flott her i Vesterålen. De fleste i Danmark vet nok ikke hva Vesterålen er, og tror alt er Lofoten, sier hun.

LEGGER TIL Den danske seilbåten «Theia» i ferd med å legge til kai på Andenes. Foto: Jørn Aune

– Møtes en gang per uke

Selv om de seiler i lag, er de ikke sammen hele tiden.

– Vi har et felles møtepunkt en gang i uken. Mellom punktene seiler vi fritt. Når vi møtes, har vi en felles aktivitet. Det kan være et foredrag eller besøk om bord i ei av redningsskøytene. Vi har hatt mange flotte opplevelser og brukbart vær på turen, sier Hendriksen.

Turen avsluttes på Andenes. Mens noen skal seile til Senja og Tromsø, setter de andre kursen sørover torsdag og fredag.

– I morgen skal vi spise middag sammen og er det ganske mange som skal på kvalsafari. Vi seiler hjemover på egenhånd, men noen kommer sikkert til å seile sammen, sier Hendriksen.