FANTASTISK – Det er helt fantastisk at hun har nådd drømmen sin, sier Mona Skaldebø, som har vært norsklæreren til forfatter Mariela Årsandøy.  Foto: Jørn Aune

Forfatter på hjemmebane:

Norsklæreren fikk signert bok

Mariela Årsandøy er nå klar med bok nummer to i serien «Slekten fra havet». – Det var ekstra artig å signere bøker på hjemstedet, sier forfatteren.

Tidligere i år ble den første boka i serien utgitt. «Nye veier» heter den og nå er «Urolige hjerter» klar.

– Jeg leste den første boka på en kveld og gleder meg til bok nummer to, sier Tove Rekdal, som var en av mange som møtte fram til bokbad hos Andøy bok- og papirhandel lørdag.

Bård Borch Michalsen om boka

Det hender. Det skjer ikke ofte, men det hender jeg tenker: Det her er bare eventyrlig godt skrevet. I fjor vår fikk jeg tilsendt et manus. Det var i sjangeren serieroman, muligens dameroman, og lett motvillig begynte jeg å lese. Jeg slet. Etter 20 sider snudde det; jeg bare måtte lese neste side og neste og neste. Og nest. Alt foregår i vidunderlige omgivelser på Andenes, troverdig og detaljert beskrevet. Det er upstairs and downstairs, kjærlighet og hat, overgrep og omsorg, hemmeligheter og intriger. Og en dæsj erotikk. Mariela har en enestående evne til å skru sammen historier så de fanger.Første bok er første bok. Den blir en kioskvelter. And there is more to come.


Der intervjuet Bård Michalsen forfatteren om både skrivesperre, inspirasjon og hvordan hun bygger opp historien.

BOKBAD Lørdag var det bokbad hos Andøy bok- og papirhandel på Andenes. Bård Michalsen intervjuer her forfatter Mariela Årsandøy.  Foto: Jørn Aune

 

– Hovedpersonene og den røde tråden er nøye planlagt, sa Årsandøy, som begynte å skrive som 11-åring.

– Jeg var ikke så flink å uttrykke meg muntlig, sa hun.

Tryller fram oldemors verden

I 2011 gikk Mariela Årsandøys oldemor bort, 98 år gammel. Hun etterlot seg en skatt av dagbøker, skriverier og innlegg i historielag. Nå har oldebarnet brukt materialet som bakteppe i en ny romanserie.


– Strålende fortelling

«Slekten fra havet» foregår på Andenes fra 1921 og utover, og det er planlagt åtte bøker i serien.

– Jeg ble hekta med en gang og synes det er en strålende fortelling. Dette skal vi gi ut, tenkte jeg da jeg fikk manuset, sier Anne-Kristin Strøm, som er redaktør for bokserien.

Hun la i år ferien sin til Andenes for å oppleve plassen der historien foregår.

– Jeg fikk særlig en morsfølelse for replikkene på dialekt, og fant at dersom noen ville endre på det, så skulle jeg kjempe for dem. Men mange av ordene finnes ikke noen ordbok, så jeg måtte lage min egen, sier Strøm.

Inspirert av oldemors memoarer:

Debuterer med bokkontrakt på åtte bøker


Signerte til læreren

En av dem som sikret seg signerte utgaver av de to bøkene som er gitt ut, var Mona Skaldebø. Hun har vært en av norsklærerne til forfatteren.

– Det er helt fantastisk at jeg står her og får signerte bøker og ser at hun har nådd drømmen sin, sier Skaldebø om sin tidligere elev.

– Jeg kjøpte den første boka da den kom, men har bevisst ventet til bok nummer to er klar. Jeg er slik at når jeg først begynner å lese, vil jeg lese mer. Så i morgen bør ingen forstyrre meg, sier hun.