Boligen totalskadet:

Har kontroll på brannen, alle gjort rede for

Et hus på Bleik ble totalskadet i brann lørdag ettermiddag og kveld. Det var tre personer i huset da brannen startet, alle er gjort rede for.

Brann

Store mannskapsstyrker forsøkte å slukke husbrannen på Bleik.  Foto: Tony Gulla Sivertsen

Andøy

Brannalarmen gikk ved 1920-tiden. Det ble først meldt om røykutvikling, og tett før klokken 1930 meldte 110-sentralen at brann var bekreftet.

Andøypostens reporter Tonny Gulla Sivertsen meldte kort tid etter at brannstedet var et bolighus midt i sentrum av Bleik. Han meldte om synlige flammer.

Liker etter klokken 1945 meldte politiet at huset var overtent, og at naboene er evakuert på grunn av røyk.  Dette gjaldt alle hus i Bruvollveien og Gårdsveien som ble rammet av røyk fra brannen.

Andøypostens reporter melder at det var masse gnister i luften, og at brannvesenet sprøytet vann på nabohusene.


Spredningsfare

Innsatsleder Jan Arild Hansen ved det kommunale brannvesenet sa ved 2030-tiden at det var stor spredningsfare til å begynne med. I denne perioden sikret brannstyrkene nabohusene.

Kommunalt brannvesen, Andøya Flystasjon og lokalt frivillig brannvern fra Bleik arbeidet først med å slukke brannen. Ved 2013-tiden ble det meldt at frivillige brannmannskaper fra Dverberg også deltok i arbeidet.

Lill Pettersen ved Andøya lensmannskontor opplyste ved 2035-tiden at brannen, ifølge vitner, skal ha oppstått på kjøkkenet. En person er under behandling for røykskader. Politiet har gjort rede for alle som var i huset. I alt var det tre personer i huset da brannen startet, sier Lill Pettersen.


God jobb

Jan Arild Hansen sier til Andøyposten/VOL at det frivillige brannvesenet på Bleik har gjort en stor innsats ved å etablere vannposter og slangestrekk og pumper fra havet. Han understreker at Forsvarets ressurser har vært veldig viktige fordi deres biler har veldig høy vannkapasitet. Det er hentet ressurser fra hele kommunen, også en vannvogn fra Risøyhamn.

Det var for øvrig veldig kort utrykkingstid til brann nummer to. Brannvesenet var fortsatt på Bleik for å sikre brannsted nummer en da den andre brannmeldingen kom inn.

Ifølge Lill Pettersen er det ingen sammenheng mellom de to branntilfellene på Bleik. Politiet i Andøy var for øvrig under utrykking Bø, der det var meldt om røykutvikling i et lakseslakteri. Politiet snudde i Risøyhamn.