Pris for veldrevet gårdsbruk 2019 til Andøy

Nordtun Gård på Bø i Andøy ble onsdag tildelt pris for veldrevet gårdsbruk 2019.

May og Stig Johannessen vant prisen for veldrevet gårdsbruk 2019, som er gitt av Nordland Landbruksselskap.  Foto: Arkivfoto/Linn-Cecilie Rønneberg

Andøy

Det melder Fylkesmannen i Nordland i en pressemelding.

Prisen gis av Nordland Landbruksselskap, som mener at May og Stig Johannessen er fantastiske ambassadører for landbruket i Vesterålen.

Paret overtok gården i 1999 og er femte generasjon som driver familiegården til Stig.

Det var Tor Erling Nilssen ved Norsk Landbruksrådgivning Nord-Norge, som foreslo Nordtun gård til denne prisen. I begrunnelsen sin skrev han blant annet dette:

«May og Stig er fantastiske ambassadører for landbruket i Vesterålen. I løpet av hvert år har de et enormt antall besøkende innom gården sin. De har deltatt i oste-VM og er stadig synlig på ulike markeder. Turister fra fjern og nær får et innblikk i nord-norske landbrukstradisjoner. Nordtun gård er med å presentere norsk landbruk for turister og lokalsamfunnet. Det er antagelig en av de viktigste oppgavene i vår tid.

Gården ligger tett ved nasjonal turistvei og er et av mange friske pust på yttersida av Andøy. Gården er alltid ryddig og fin. Stig er en dyktig agronom. Det er alltid liv og røre på gården.

Stig har gjentatte ganger vært på listen over best ytelse i landet, kvaliteten er også svært god. May produserer ost av denne melken. Stig og May legger hele sin flid i produktet, og det oser kvalitet fra fôret produseres på enga til osten er levert til privatkunden eller restauranten. Det gode samarbeidet de to har på gården er nøkkelen for kvaliteten.

Det kreves mye ryggrad og pågangsmot for å starte et ysteri. Den totale pakken med alle beina gården har å stå på er viktig for sysselsettingen i Andøy. I løpet av året er det mange hender i arbeid på gården. May og Stig har skapt arbeidsplasser både for seg selv og andre.»


– Man trenger glade dyr, ei lykkelig budeie og bonde for å lage god ost

ANDØY: May Johannessen har hatt det så travelt i sommer, at også høsten i ysteriet blir travel. Om lag 10.000 gjester har vært innom Nordtun gård i løpet av sommersesongen. Nå ystes det for fullt, for å ha nok ost til kommende markeder.