Venstresida hadde mer høytflyvende tanker om Andøya Spaceport

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti hadde mer høytflyvende tanker om Andøya Spaceport, enn det regjeringen kom opp med da den bevillget 365 millioner kroner til prosjektet på Andøya.

Andøya Spaceport får 365 millioner kroner, men venstresida på Stortinget mener satsingen i romindustrien også bør involvere deltakelse i EUs romprogram. 

Andøy

Det melder E24, som forteller at Åsunn Lyngedal i Ap ikke er fornøyd med regjeringens manglende ønske om å knytte seg til EUs romprogrammer, opprette norsk romprogram og et strategisk råd.

VOL har tidligere skrevet at regjeringen ønsker å bruke 365 millioner til Andøya Space Center sitt prosjekt for oppskyting av små satellitter fra Andøya.

– Det som er trist er at regjeringen ikke vil forplikte seg til å delta i EUs romprogrammer. Regjeringen vil heller ikke støtte et norsk romprogram eller et strategisk råd for romvirksomhet underlagt næringsministeren, sier Lyngedal til E24.

Lyngedal, som er saksordfører for temaet på Stortinget, mener det er litt passivt av regjeringen. Hun mener det er avgjørende at Norge er med i EUs romprogrammer.

Hun er på spørsmål fra E24 ikke villig til å være med på en hvilken som helst størrelse på budsjettet i programmet, men hun ser ingen tegn på noen voldsom økning i budsjettene.

Regjeringens holdning går på tvers av konklusjoner fra Oslo Economics, som i november i fjor sa at verdien av EUs romprogram er større enn satsing på nasjonalt nivå i Norge.

Ap, Sp og SV ønsker et eget romprogram og et strategisk råd i Norge. E24 skriver at regjeringspartiene mener det allerede er en betydelig satsing på romvirksomhet i Norge.