Gir Andøya Space Education ekstra støtte over Statsbudsjettet 

Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre har i budsjettforhandlingene på Stortinget blitt enige om å støtte NAROM/Andøya Space Education med 605.000 kroner ekstra over Statsbudsjettet 2021.  

Illustrasjonsfoto fra Andøya Space Center.  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Andøy

Det melder partiene i en pressemelding fredag ettermiddag.

– NAROM er et flott senter og en kunnskapsbase for elever, forskerspirer og nysgjerrigperer i Norge som interesserer seg for romfart og realfag. Jeg er glad for at vi er enige om å bevilge penger over statsbudsjettet til senteret. Disse pengene var viktige for at NAROM kan fortsette sin utvikling og aktivitet, sier stortingsrepresentant Margunn Ebbesen fra Nordland Høyre.

– Viktig verktøy

NAROM byttet nylig navn til Andøya Space Education og er et datterselskap av Andøya Space. De åpnet dørene høsten 2000 og fungerer som et skolelaboratorium innen romrelatert opplæring.

– Fascinasjonen for verdensrommet er noe mange barn og unge tar med seg inn i voksen- og arbeidslivet på ulike måter. Jeg synes det er så kult at vi satser på unges interesse for verdensrommet, realfag og teknologi i nord! Dette er viktig for regionen og fremtida, sier Edel-Marie Haukland, KrFU-leder og stortingskandidat for Nordland i pressemeldingen.

– NAROM er et viktig verktøy i vår innsats for å spre kunnskap og entusiasme for vitenskap, og ikke minst er det en viktig arena for de fremste studentene og forskerne, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) fra Rogaland.

Steffensen har vært på besøk hos NAROM flere ganger, og har blant annet åpnet European Space Camp i 2018. Han forteller at han har sett hvor viktig rolle NAROM spiller i arbeidet med å stimulere til økt interesse for vitenskap og teknologi.

– At store investeringer i avansert romteknologi for forskere vil bli gjort tilgjengelig for aktiv bruk av studenter og lærere, er unikt i Europa. Jeg er derfor svært glad for at Frp fikk til en økt satsing på NAROM i statsbudsjettet, sier han.

– Viktig for landsdelen

Hadselværing og Venstre-politiker og gruppeleder for Venstre på fylkestinget, Arne Ivar Mikalsen, sier i pressemeldingen at han er glad for at regjeringspartiene sammen med Frp har sørget for midler til den viktige kunnskapsbasen som Andøya Space Education er for hele landet.
– Men det er også viktig å understreke hvor viktig utdanningstilbudet er for landsdelen vår, han.

– Utviklingen og kunnskapen om rommet kan bety mye for utviklingen av klimatiltak, miljøteknologi, bærekraft og miljøovervåkning i fremtiden. Venstre er takknemlige for at Nordland og Andøya får være med på det, legger Mikalsen til.