To nye smittet i Andøy: En hel familie rammet av covid-19

En person til er bekreftet smittet av koronaviruset i Andøy. – Personen var i karantene og det er ingen nye nærkontakter, sier Astrid Berthinussen Holm.

SMITTETILFELLE: Smittevernlege Astrid B. Holm melder mandag om en ny smittet i Andøy. Dermed er fire personer smittet i det pågående utbruddet.  Foto: Innsendt

Andøy

Det er dermed fire smittede i det pågående utbruddet i Andøy. Personen som testet positivt mandag fikk svar etter en hurtigtest.

– Ingen av de 44 som ble testet søndag hadde positive tester. I tillegg venter vi svar på 20 tester i dag, sier Berthinussen Holm.

Som følge av utbruddet, er Andenes skole stengt denne uken. Også Andøy videregående skole har elever i karantene. Det samme har Andøya flystasjon.

Mandag kveld ble det kjent at Andøy kommune hadde fått sitt fjerde smittetilfellet som følge av utbruddet.

I samråd med familien informeres om at de som er smittet er en familie på fem hvor far og tre barn/ungdommer har covid-19, mens mor er frisk og sitter i karantene. Dette står å lese i en pressemelding fra Andøy kommune.

– Det er fortsatt bare én elev ved Andenes skole som er bekreftet smittet. Alle andre nærkontakter har til nå testet negativt. Vi venter svar på ytterligere 20 tester i løpet av dagen i dag, heter det i pressemeldingen.

Tirsdag ettermiddag kom det en ny pressemelding fra Andøy kommune og kommuneoverlege Atrid B. Holm. Der meldes det at også den femte personen i familien har testet positivt for covid-19 på en hurtigtest.

– Det blir ingen nye nærkontakter, da denne personen allerede satt i karantene. Det er nå i alt fem personer fra Andøy som er smittet i samme smitteutbrudd. Karantenen for nærkontaktene rundt dette utbruddet går til og med lørdag 12.12.20. Oppfordrer alle til å overholde de gjeldende regler for karantene og ta kontakt ved symptomer, melder kommuneoverlegen.

Utelukker ikke ytterlig stenging

Andøy kommune vil følge koronasituasjonen tett gjennom uken, og dersom ingen nye blir smittet, åpner Andenes skole etter planen mandag i neste uke.

– Ved Andenes skole er lærerne i gang med å kontakte foresatte og elever med planer om hjemmearbeid og hjemmeundervisning resten av uka. Skolen har ekstra fokus på å ha tett kontakt med sårbare barn, står det å lese i pressemeldingen.

Stenging av Andenes skole og innføring av karantene påvirker driften av barnehagene. Wigwam barnehage på Bleik var stengt tirsdag som en konsekvens av dette. Kommunen vil så langt mulig unngå ytterligere stenging og reduksjon av åpningstid, men påpeker muligheten for at det kan skje.

Rask kontroll

Ordfører Knut Nordmo er svært tilfreds med måten utbruddet i kommunen er håndtert på av både involverte og de som har stått i det i den kommunale organisasjonen.

– Jeg registrer at man raskt fikk kontroll på hvor smitten kom fra og at man raskt fikk kartlagt mulige nærkontakter. De som hadde vært eksponert for smitte ble raskt lokalisert og det ble iverksatt tiltak både i forhold til enkeltindivider, familie og skole for å få oversikt og for å unngå videre smittespredning, sier Nordmo i pressemeldingen.

Der oppfordrer han også folk til å følge de generelle rådene fra smittevernmyndighetene, særlig med tanke på høytiden som nærmer seg.

– Vi kan alle bidra til å forebygge nye større utbrudd ved å være ekstra nøye i tida framover med å begrense antall kontakter, holde avstand, holde god håndhygiene og holde seg hjemme om man har symptomer, slår Knut Nordmo fast.