foto
FRITT: Her er to hoppere i fritt fall over Andøya. (Foto: Vidar Berge)

Litt over klokken 12 torsdag kom det et italiensk fly inn over Bleik. Undertegnede har alltid lurt på hvorfor noen velger å hoppe ut fra et fly som er helt i orden, men skjønte litt mer etter hvert som den ene fallskjermhopperen landet mer begeistret enn den andre.

16 hoppere

Totalt var det 16 hoppere som ble fløyet fra Elvenes ved Sjøvegan i Troms for å hoppe ut over Bleik torsdag. Det italienske Pilatus PC-6 Turbo Porter (bygd i Sveits) gjorde to turer til den nedlagte flystripa på Elvenes, som er base for hoppstevnet Midnight Sun Boogie. Det varer fra 15. til 31. juli i regi av Troms fallskjermklubb.

– Vi velger ut et par plasser som vi vil hoppe over, og i år var Bleik en av dem. Det er en fin strand her og du har golfbanen. Andøya er en halvtimes flytur unna Elvenes, så det er litt langt og koster litt ekstra, men det var jo flott i dag, sier andværingen Torbjørn Haugen.

De hoppet ut fra 13.500 fot (drøye 4.100 meter).

– Vi hadde cirka ett minutt med fritt fall, der vi seks hoppere dannet formasjon, sier Haugen.

3.500 hopp

Han begynte sin fallskjermkarriere i 1972, og regner med å nå 3.500 hopp i løpet av sommeren.

Hoppleiren i Troms samler i år rundt 100 fallskjermhoppere, som holder det gående med hopping fra morgen til langt på kveld.

– Å lande på fløyel

– Dette var jo helt spektakulært. Å lande på Stranda var som å lande på fløyel, sier Svein-Eirik Molberg fra Mo i Rana, som var blant de ni i det første slippet.

De andre var ikke mindre begeistret.

– For et sted. Ja, du ser det jo selv, sier en.

– Vi må flytte klubbhuset hit, sier en annen.

Det var med andre ord svært god stemning, før man pakket fallskjermene og satte kursen mot flyplassen på Andenes. Deretter gikk turen tilbake til hoppleiren på Elvenes.

Uvær stoppet Orion

Troms Fallskjermklubb har selv et lite Cessna-fly. For å kunne ta med flere hoppere opp, har man i anledning leiren leid inn et større Pilatus PC-6 Turbo Porter fra Italia. Det kan ta ni hoppere. Men man hadde også planer om å hoppe fra større fly.

– Planen var at Orion skulle ta med noen hoppere opp fra Bardufoss, men dårlig vær satte en stopper for det. Orion har ikke planlagt flere treningsturer nå, så det blir neppe noe av det, sier Haugen.

Hopperne måtte i så fall ha betalt for å få være Orion opp, og inntektene ville gått til Luftforsvarets aksjon for kreftsyke barn.

foto
Andværingen Torbjørn Haugen (snart 3.500 hopp) og Svein-Eirik Molberg var godt fornøyd med hoppet over Bleik. – Det var spektakulært, sier Molberg. Foto: Jørn Aune