Hun ankom verden i rakettfart:

Årets nyttårsbarn i Vesterålen er bøfjerding

hadde det så travelt med å komme til verden at det måtte ambulanseassistanse til fra Sortland for å rekke fram til fødeavdelinga i tide.

Julie Willumsen og Åsmund Johannes Dale er foreldre til årets nyttårsbarn og Iben (2 år) er stolt storesøster.   Foto: Innsendt

Ved fødeavdelinga til Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes kom det til verden to nye vesterålinger i løpet av årets første dag.

– Vi har tatt i mot to dette døgnet. Den første kom klokka 06.55 på morgenen, da kom det en pike til verden. Det er den første vesterålingen i 2019, sier jordmor Åse Fredriksen.


– Jeg håper vi får mange nye bøfjerdinger i løpet av året

Ordfører i Bø Sture Pedersen er stolt over at årets nyttårsbarn i Vesterålen kommer fra Bø kommune. –Jeg håper vi får mange slike bøfjerdinger i løpet av året, sier han. Ved utgangen av tredje kvartal i fjor hadde Bø vekst i folketallet.

 

– Trodde vi hadde god tid til å kjøre selv

Den nybakta mammaen til årets nyttårsbarn i Vesterålen sier det hele var litt komisk. Og selvfølgelig veldig koselig.

Julie Willumsen og Åsmund Johannes Dale rakk så vidt fram til fødeavdelinga i tide, for nyttårsbarnet hadde en ankomst til verden i ren rakettfart.

– Jeg hadde termin 1. januar så hun var veldig organisert fra livets start akkurat som mora. Og som faren, sier han, legger hun til med en latter.

– Det var en veldig rask seanse. Det startet klokka halv tre i natt så vi trodde vi hadde god tid til å kjøre selv. Så kjentes det ut som hun skulle komme da vi bare var kommet halvveis, og vi måtte ha ambulanseassistanse fra Sortland. Da var det bare om og gjøre å ikke presse, sier Julie Willumsen.

Etter at de var ankommet fra Bø til fødeavdelinga, tok det ikke lange stunda før den nye verdensborgeren så dagens lys.

– Vi kom hit og hun kom fem på syv på morgenen. Jeg vet ikke hvor lang tid selve forløsningen tok, men det kjennes ut som det hele gikk veldig fort. Hun er foreløpig veldig snill og god, og sover, sier Julie.

Var veldig spente

De vitale målene på nyttårsbarnet er 53 centimeter og 4.340 gram, noe som er større enn gjennomsnittet på nyfødte.

– Hun er en rund og god liten bolle. Vi hadde venta en stor baby, så vi var veldig spent på dette. Vi hadde egentlig gruet oss litt til hvordan det skulle gå, men det var veldig fint. Hun har ei storesøster som var tre måneder da hun var like stor som denne ungen var ved fødselen, så det er spesielt, men det gikk veldig bra.

– De er så finke her ved sykehuset at vi hadde egentlig bare gleda oss til å komme hit, sier Julie Willumsen.

Hun forteller at storesøster Iben var 2,7 kilo og 46 centimeter da hun kom til verden, altså betydelig mindre enn familiens siste tilskudd.

– Det var litt forskjell, men de skal heldigvis være individer så det er bra de er støypt i forskjellig skje. Vi hadde ikke mer enn tida og veien da vi kom hit, så det er godt at det var vi som fikk nyttårsbarnet, såpass over midnatt som det var, sier hun.

– Anbefales å få baby her

Foreldrene rakk både å se rakettene og ønske det nye året velkommen, og sove litt før det var på tide å dra til føden.

– Litt spesielt var det å forlate hun eldste på to år som lå og sov da vi dro. Det kom noen litt forskremte besteforeldre over på natta, så det gikk veldig bra, ler Julie, som gleder seg til de kommer på besøk, det store øyeblikket når storesøster skal få se lillesøster for aller første gang.

– Ja absolutt, det blir en fin opplevelse. Vi hadde en litt hardere start sist gang, og da ble vi så godt ivaretatt da vi var her. Det var så hyggelig å komme tilbake hit nå, her er folk som vi var i møte med sist gang, slik at det var veldig trygt og godt. Det anbefales å få baby her, sier hun.

Mille er navnet

Nå har den nybakte familien hatt en runde på sosiale media, for å vise fram den nyfødte.

– Vi har hatt en massiv facetimerunde nå, med familie både i sør og i nord, sier Julie.

Og navnet på den lille bøfjerdingen som er årets nyttårsbarn?

– Hun skal hete Millle Willumsen Dale, og hun er nydelig som sin storesøster.

Nyttårsbarn fra Bø er en sjeldenhet.

– Det er ikke så ofte, så det er hyggelig at vi kan bidra med det. Nyttårsfeiring og bursdager etter dette blir nok litt spesielt. Vi er i hvert fall veldig glade for at hun kom i januar og ikke i desember, slik at hun får bli størst i klassen, sier hun.

Færre nyfødte i fjor enn i 2017

I løpet av 2018 kom det til verden 312 ved fødeavdelinga på Stokmarknes

 – De er både i fra Lofoten og Vesterålen, men flest er det fra Vesterålen, sier jordmor Åse Fredriksen.

– Antallet har gått litt ned dette året i forhold til 2017, da det ble født 340. Men det er også på landbasis at tallene går ned, det er ikke bare i Vesterålen, sier Fredriksen.  

– Årsaken til at fødselstallene går ned på landsbasis kan være flere, vi får bare håpe at det snur og kommer tilbake til normalen, sier Fredriksen.

Feires med flagg og champagne

Den lille bøfjerdingen Mille er ikke den eneste som er født på årets første dag i 2019.

– Klokken 10.07 kom det en gutt til verden på føden. Når det gjelder nyttårsbarn så er det sånn at de melder sin ankomst når de kommer, det går ikke an å styre det, sier jordmor Åse, som forteller at både nyttårsbarn og alle nyfødte blir mottatt med feiring og jubel ved fødeavdelinga.

– De får alle flagg og champagne, det er like stor stas for alle som kommer, sier hun.