Kystlagets familiedag i Reginedagan:

Hør den gode snekkelyden av en fire hesters Marna

Bø kystlag hadde alliert seg med Øksnes kystlag, for å kunne spille musikken av en fire hesters Marna som tøffer i vei på tørt land. – Å få i gang denne motoren er ikke alltid like lett, humrer Fridtjof Lynghaug.

Båtmotorer

Gamle båtmotorer er en attraksjon under familiedagen til Bø kystlag.   Foto: Tone M. Sørensen

I tillegg til forkjærlighet for trebåter og godt gammelt håndverk, er lyden av en gammel båtmotor noe av det som gleder mange som er glad i kystkultur.

Bø kystlag sin familiedag en er årviss slager på programmet til Reginedagan. Og selv om det var regnvær møtte store og små mannssterke ved Steinesjyen.

En rik kultur

– Der er folk som sier de har brukt å være med på dette «i alle år». Og det er veldig trivelig at vi kan ha slik som dette der hele famllien fra de yngste til de eldste er med, sier lederen av Bø kystlag, Torgeir Thorsen.

Han medgir at rekrutteringa til kystlaget gjerne skulle vært større.

Vi e roen. Bø kystlag ønsker seg flere medlemmer, som vil være med og bevare kystkulturen.   Foto: Tone M. Sørensen

 

– Medlemmene våre blir eldre og noen faller i fra. Takket være Forbundet Kysten og det arbeidet som kystlag gjør så kan vi fortsette å fremme kystkultur. Vår kystkultur er viktig, men har ikke vært ansett for å være «høyverdig» nok til å ta vare på. Men det er den virkelig, det er en rik kultur, slår Thorsen fast.

Vrangvillig etter overhaling

En av aktivitetene som ungene fikk delta i var å teste en reperbane, der man lager tau. Gammelt sengtøy i strimler ble tvinnet sammen til rep.

– Dette blir hoppetau som ungene får meg seg som takk for innsatsen. I disse tider med fokus på miljø og gjenbruk er det litt artig å få vise at gammelt sengetøy kan bli til noe, sier Karen Steinsvik fra Øksnes kystlag.

Bø kystlag hadde i anledning arrangementet alliert seg med Øksnes kystlag, som stilte opp med en fire hesters Saab diesel og en Marna.

Julian Ingebigtsen i Bø kystlag og båtmotoren er av samme årsmodell. Marnaen med tre og en halv sylinder byr på en ærverdig lyd. 

 

– De er ikke alltid lett å få start på, Saab-en har akkurat vært til overhaling og da bruker den å bli litt vrang, humrer Fridtjof Lyngheim.

I videoen kan du se oppstarten av motorene, og høre den gode lyden av ei snekke som står og bakker.