Motind-tur over fire topper

Topptur med VOL:

Bli med på firetopperstur til Motind via Storheia

I fjor sommer testet Espen Mowinckel Pettersson fire toppturer. Vi publiserer de på nytt, i påvente av nye utgaver senere i sommer.

Videoreportasje fra turen ser du i videovinduet over.

Turmål: Motind 625 meter over havet

Sted: Hadseløya

Motind er en av de høyeste toppene på Hadseløya med sine 625 meter. Turen opp dit kan gås i flere ruter. En måte er å gå via Bergvikvannet og Kvanntoa, opp på Nilssvensktind og så over til Motind. Dette er nok den mest overkommelige ruta og er også ruta brukt av Vesterålen Turlag når det går Hadseløya på tvers.


Bli med til toppen av Holandsknurren

I fjor sommer testet Espen Mowinckel Pettersson fire toppturer. Vi publiserer de på nytt, i påvente av nye utgaver senere i sommer.

 

En annen rute er å gå fra Melbu via Melbumoan. I tillegg kan en gå både fra Vatndalen og fra Ånstad via Sæterfjellet og Sætertinden.

Utsikta fra Storheia er noe jeg aldri blir lei av.  Foto: Espen Mowinckel Pettersson

 

Jeg valgte å gå ei rute jeg har gått flere ganger, nemlig via Tuva, Storheia over Hestryggen til Nilssvenkstind og til Motind. Dette er nok den mest krevende, og ikke en rute for de med høydeskrekk, da store deler av ruta er over smale rygger og partier hvor en må bruke kjetting og tau.

Topptur Motind

 

Det jeg liker med ruta er at jeg starter fra døra hjemme i Tømmervika og løper opp til Tuva på 360 meter. Herfra ser jeg hele ruta opp til Motind. Videre går turen opp til Storheia, som nok er en av de mest gåtte toppene på Hadseløya. Med sine 504 meter er Storheia en topp med flott utsikt over store deler av øya og Stokmarknes samt Melbu.


Dansken som gikk opp på fjellet, begynte å løpe og aldri kom ned igjen

Bruk søkeordet «Småskaran» på YouTube, og se fjellfilm, mens du kjenner gåsehuden reise seg på armene dine.

 

Videre derfra tok jeg turen over Hestryggen. En rygg med ei tragisk historie. To tenåringsjenter mistet livet her i 1990 på et parti av ryggen som frem til i fjor var sikret med et par tau. I fjor sommer ble imidlertid partiet sikret av lokale ildsjeler med kjettinger. Dette har gjort at partiet i dag er langt sikrere å forsere enn noen gang tidligere. Likevel er dette et parti de med høydeskrekk kanskje ikke bør begi seg ut på. Og uansett et parti som må behandles med respekt.

Fra turen over fra Nilssvensktind til Motind. Et vakkert skue.  Foto: Espen Mowinckel Pettersson

 

Etter Hestryggen og Småskaran venter Urdvassheia og Nilssvensktinden. Sistnevnte er ligger på 549 meter over havet og gir et majestetisk utsyn over Flatsetvatnet, Vardheia og Motind. Herfra kan du gå ned i Bergvik, fortsette til Vardheia og Nipa, eller ta turen videre på langs av øya mot Motind.

Turen fra Nilssvensktind til Motind går raskt, men bør nytes. For her har du spektakulær utsikt hele veien mens du følger rygg.

Endepunktet på Motinden er på 625 meter over havet, øyas nest høyeste, kun slått at Lamlitind på 657 meter. En topp du ser godt fra Motinden. Utsikten herfra er rett og slett magisk på finværsdager.

Fra toppen av Motind.  Foto: Espen Mowinckel Pettersson

 

Ruta jeg tok er på omlag 7 kilometer, men er krevende. Ruta tur retur gir deg 1000 høydemeters stigning totalt, så her må man ha med seg både rikholdig med vann og ei nistepakke.

Under har vi listet opp diverse ruter opp til toppen.

Rute fra Bergvik

Rute fra MelbuTopptur med VOL:

Bli med til Hadseløyas høyeste og luftigste topp

I fjor sommer testet Espen Mowinckel Pettersson fire toppturer. Vi publiserer de på nytt, i påvente av nye utgaver senere i sommer.Bli med til toppen av Holandsknurren

I fjor sommer testet Espen Mowinckel Pettersson fire toppturer. Vi publiserer de på nytt, i påvente av nye utgaver senere i sommer.Topptur med VOL

Bli med til toppen av luftige Nonstinden

I fjor sommer testet Espen Mowinckel Pettersson fire toppturer. Vi publiserer de på nytt, i påvente av nye utgaver senere i sommer.