Røsket opp problemet ved rota i Trolldalen

Et knippe mennesker var lørdag samlet i Trolldalen for å ta problemet med de såkalte «pøbeltrærne» ved rota.

Jan Hatløy (t. v.) og de øvrige pøbelgranaktivstene i aksjon.  Foto: Mafrit Bjørkreim

Hadsel

– De fleste er enige om at det er et problem. Frøene sprer seg fra plantefelt. Alt av gran her er plantet eller spredt fra trær som har blitt plantet, sier leder for Naturvernforbundet i Vesterålen, Jan Hatløy.

Pøbeltrær

De såkalte pøbeltrærne er lutzgran og sitkagran. Disse treartene er svartelistet. De sprer seg også fort og over lange avstander. De kommer opprinnelig fra Canada, og Sitka granen ble for 70–80 år siden plantet flere steder i Norge.

– Det er en fremmedplante som sprer seg og ødelegger dyre- og plantelivet. Vi må spørre oss selv om vi er helt ukritiske til om plantingen er bra eller ikke, sier Hatløy.

– Hvorfor ble trærne plantet i første omgang?

– Det var nok kongstanken etter krigen. Drømmen om å kle landet med treartene de trodde skulle gi overskudd og lage næringsvei. I tillegg til at det bidra med tre. Da var det også mer åpent her, så det var nok fascinerende å se på at trærne grodde, forklarer Hatløy.

Dugnad mot trærne

Naturvernforbundet har aktivt jobbet mot å få svartelistet Lutzgran, som kom på lista i sommer. Til sammen var det syv små og store som var samlet i Trolldalen for å prøve å fjerne en del av trærne som har spredd seg i Trolldalen.

– Det er ikke voldsomt oppmøte i dag, men det er flere millioner trær som har spredt seg. Vi håper at innsatsen vår kan inspirere andre til å bidra, sier Hatløy.

Han og Jens Are Johansen, som sitter i styret til Naturvernforbundet i Vesterålen mener at de ansvarlige bak plantingen av trærne må komme på banen og ta tak i problemet.

– Det gror igjen til det ikke er igjen areal til andre aktiviteter, sier Jens Are Johansen, som sitter i styret til Naturvernforbundet i Vesterålen.

– Er det ikke grunneier sitt ansvar å fjerne trærne?

– Det er i utgangspunktet det, men en grunneier kan være så mangt. Og noen er ikke interessert i å gjøre noe med det og andre vil ha trærne. Det er mye på Stokmarknes Hovedgård sitt areal, men de har ikke plantet trærne her. Det er også viktig å presisere at man ikke bare kan gå løs på trær på andre sin eiendom uten tillatelse, sier Hatløy.