Legionellasmittet person døde i Hadsel

– Hadsel kommune har mottatt det triste budskapet om at pasienten som i forrige uke fikk påvist legionellasykdom døde på sykehuset onsdag morgen.

Legionellasmitte.   Foto: Janice Haney Carr

Hadsel

Dette skriver Hadsel kommune i ei pressemelding.

Kommuneoverlegen har vært i kontakt med den eldre personens familie, som aksepterer at dødsfallet offentliggjøres. Familien ber samtidig om ro rundt det som har skjedd i den nærmeste tiden. Den avdøde personen var i offentlig pleie i kommunen.

– Våre tanker er hos de pårørende, og de kommer til å få den oppfølgingen de trenger, sier helse- og omsorgssjef i Hadsel, Marion Celius.


Smittekilden ikke identifisert

Mener å ha kontroll på legionella-smitte

– Et tilfelle av legionella er oppdaget hos en bruker i helse- og omsorgstjenesten i Hadsel kommune. Det skriver helse- og omsorgssjef Marion Celius i en pressemelding.

 

Smittekilden ikke funnet

Den avdøde hadde i tiden før smitten ble påvist vært i befatning med flere offentlige anlegg, og det er ennå ikke avklart hvor smittekilden er.

– Nødvendige prøver er tatt og sendt til analyse. Dette vil ta noen dager, sannsynligvis ut i neste uke før vi får svar, sier Celius.


Fortsatt spor av legionella i vannet på Lamarktunet:

– Kan ta tid å bli helt kvitt bakterien

Helsesjef Sture Jacobsen i Sortland kommune sier de har iverksatt mange tiltak etter at det ble påvist legionellabakterier ved Lamarktunet sykehjem i oktober. Det er fortsatt ikke helt legionellafritt, og det kan ta tid, ifølge Jacobsen.

 

Forholdsregler

Fremdeles tar kommunen alle nødvendige forholdsregler for å hindre at flere blir smittet, herunder stoppet bruk av dusjer ved kommunens omsorgstjeneste-lokasjoner og koking av vann før det drikkes til de eldre i kommunen, dette selv om bakterien må inhaleres for å smitte.

– Vi følger også pasientene våre tett opp med testing hvis noen får potensielle symptomer på legionella. Ifølge kommuneoverlegen er ingen andre pasienter identifisert med smitte, sier helse- og omsorgssjefen.

Det har også vært avholdt møter med personalet for mer utdypende informasjon og avklaringer.

– Vi vil gjenta at legionella ikke smitter mellom mennesker, men fra luftbobler i dusjvann. Ingen får benytte dusjene før situasjonen er avklart, sier Celius.

Mer informasjon om legionella.

– Hvorfor er man sikker på at det er offentlige anlegg?

– Den smittede brukeren har på kort tid vært i befatning med flere offentlige anlegg, så det er nærliggende å tro.

– Hadde den avdøde  personen svekket helse fra før?

– Det kommenterer jeg ikke på nåværende tidspunkt, av hensyn til familiens ønsker, sier Celius.