Visit Norway skal markedsføre Hurtigrutemuseet internasjonalt:

– En fantastisk mulighet og markedsføring for oss

Prosjektleder for det nye Hurtigrutemuseet på Stokmarknes, Lina Vibe synes det er fantastisk at museet får drahjelp fra Visit Norway til å nå ut over landegrensene.

Lina Vibe er strålende fornøyd med at Visit Norway vil markedsføre det nye hurtigrutemuseet på Stokmarknes.   Foto: Tone M. Sørensen

Hadsel

Visit Norway ringte forleden Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

– De sa at de har fått meg seg det som nå skjer på Stokmarknes, og ønsker å lage en minihistorie om Hurtigrutemuseet som skal kjøres ut i de internasjonale kanalene og sosiale medier, sier Lina Vibe.

Hun er Museum Nords prosjektleder for utvikling av det nye hurtigrutemuseet på Stokmarknes, som i seg selv er et unikt prosjekt.

På topp ti i Nord-Norge

– Samtalen med Visit Norway var veldig «to the point». Vi var enige om at dette blir en av Nord-Norges mellom topp fem og topp ti-attraksjoner, sier hun.

Hurtigruteturister samt busslaster med turister som kommer til regionen.

– Busselskapene kommer fra Italia, Frankrike, Tyskland, Sverige og sør-Norge. Målet er at de også skal legge inn Hurtigrutemuseet som et sted de skal besøke, sier hun.

– Å få denne markedsføringa er helt fantastisk! Det forteller oss at de som kommer til oss, de som kommer til Norge de ønsker også noe nytt. Når det kommer nye tilbud, er det viktig at det ligger tett opp mot det dages gjester og besøkende er opptatt av. At Visit Norway har lyst til å fortelle flere historier om Norge er flott, sier Vibe.

Handler om følelser

Hun tilføyer at man innen reiselivet i dag har søkelys på å klare å formidle historiene om menneskene og kulturen, ikke bare naturen.

– Da er Hurtigrutemuseet veldig «spot on» i forhold til kystkulturen og havet som har formet store deler av landets kystlinje og kanskje Nord-Norge spesielt. Men langs hele Vestkysten og nord-Trøndelag, er det mange som har et sterkt forhold til Hurtigruta, sier hun.

Det spesielle med Hurtigruta er at du møter lokalbefolkninga om bord.

– Både om bord og i havner. Den har kanskje en mer uformell atmosfære enn et cruiseskip. Det er mange følelser knyttet til hurtigruta, og det legger vi vekt på i det nye Hurtigrutemuseet. Hjerte skal dunke, man skal kjenner det at dette museet er noe annerledes. Hurtigruta handler mye om folk og følelser, slår Vibe fast.

– Alle som har reist med hurtigruta har minner som sitter, og det får vi ofte høre. Hurtigruta jobber med frakt, det er ikke et passivt skip og det er alltid liv og røre i havnene, sier hun.

Rosinen i pølsa

– Hurtigruta er nært på hverdagslivet. Personhistoriene er også noe som kommer til å prege hurtigrutemuseet. Noe som er kjempeviktig å fortelle om, rosinen i pølsa for mange, er bruken av MS Finnmarken, sier hun.

Konservatorer og ledelsen i Museum Nord har vært engasjert inn i prosjektet og stiftelsen Norsk hurtigrutemuseum med Sten Magne Engen har sitt eget ansvarsområde i det nye hurtigrutemuseet.

–Ansvaret deres gjelder opprustinga av flater,, dekkene som jobbes flott med nå, det å gjøre skipet tilgjengelig gjennom strøm, ventilasjon og vann. Vi får opp standarden slik at vi kan bruke skipet på en annen måte og i helt annen grad enn tidligere, sier hun.

Skipet var en del av utstillingen tidligere, men er nå stengt under renoveringen.

– Vi skal nå restaurere og tilbakeføre en saling og bruke skipet til servering og formidling. Folk skal kunne sette seg ned i stoler, og får informasjon i form av både skilting og andre tiltak. At vi får lov til å ta båten mer i bruk er vi veldig glade for, sier hun.

1950-talls stil

To museumshåndverkere er involvert i å oppusse kafeteriaen, til 1956-standard.

– Det blir helt fantastisk, det blir en attraksjon i seg selv. Og i 2. klasses røykesalong skal vi restaurere, og satt tilbake til da skipet gikk ut av fart og dette skal bli et lekerom for barn og voksne med leker fra de ulike tidsepokene som hurtigruta var i seiling, sier hun.

– Det blir nostalgisk og flott, og vil innby til lek for både barn og voksne, sier hun.

Snart er dagens hurtigrutemuseum historie, og er inne i sitt siste halvår med drift.

– Jeg oppfordrer alle til å benytte sjansen til å se dagens museum. Til sommeren åpner det nye hurtigrutemuseet dersom bygget er i rute, slår Lina Vibe fast.