Flytrafikken igang, men med forsinkelser etter lavttrykk-kaoset

Etter at lavtrykket stoppet flytrafikken mandag, er flyene stort sett igang igjen tirsdag.
Hadsel

For 05:35 flyet fra Tromsø landet ikke på Andenes. Flyet skulle videre til Evenes og Bodø, men landet ikke på flyplassen på nordspissen av Vesterålen.

Det var mandag et historisk lavtrykk stoppet all flytrafikk av Widerøes minste fly.

Widerøe opplyser at kanselleringene tirsdag morgen skyldes «følgefeil» fra kanselleringene mandag.

Første fly fra Andøya lufthavn er satt opp 11:30, og går til Bodø. Denne avgangen er nå forsinket med en halvtime.

På Stokmarknes lufthavn Skagen gikk 05:55 flyet til Bodø på tida, mens 09:05-flyet til Tromsø er satt opp på tida.

09:20-flyet til Tromsø reiste, 09:17, mens 11:30-avgangen til Bodø ble forsinket og reiste først 13:01.

Det vil være forsinkelser utover dagen, men foreløpig er ingen flere avganger kansellert til og fra Vesterålen.


Statsmeteorolog: –Tror flytrafikken kommer i gang igjen tirsdag

Flytrafikken nord for Røros var lammet i hele Norge tirsdag, på grunn av et lavtrykk, men sett fra et meteorologisk perspektiv er det mye som tyder på at den er i drift igjen tirsdag.


Spådde rettelser i været

Selv om noen fly letter fra enkelte flyplasser mandag kveld, sto de fleste flyene på bakken mandag, inkludert på Andøya og på Skagen. Med unntak av de to første morgenflyene til Bodø og Tromsø, lettet ingen fly fra Andøya mandag. Flytrafikken sto stille på Skagen hele dagen og kvelden. Flyet til Bodø kl. 19.50, kom seg ifølge Avinors hjemmesider, omsider i lufta.

Mandag kveld sa statsmeteorolog Kristen Gislefoss til NRK at det såatskillig lysere ut med tanke på flytrafikk tirsdag. Han opplyste til kanalen at lufttrykket trolig har nådd sitt laveste nivå, og at det sakte men sikkert vil fylles.

– Det vil vært veldig lavt også i morgen, men jeg tror flytrafikken vil komme i gang i de fleste områder i nord, med unntak av Finnmark, sa Gislefoss til NRK.

Mer enn 70 avganger har, som følge av lavtrykket, blitt kansellert mandag. Men lavtrykket har også rammet på lufthavner som ikke er direkte berørt av været.

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt, sier til NRK at det ikke har noe med måleinstrumentene i flyene å gjøre.

– Lufttrykk har vært noe av det sikreste å måle, også tilbake til 1907. Det er nok tilfeldig at uvanlige verdier kommer akkurat nå. Derimot er det sikkert at det har å gjøre med stormsenter vestfra, fra den amerikanske østkysten. Og at fullmåne påvirker flo, eller høy vannstand ved kysten, sier Haga til NRK.

Evenes også med trøbbel

0620-flyet til Bodø ble tirsdag morgen innstilt på Evenes. Klokken 0535 skulle flyet fra Tromsø lande på Andenes og deretter dra videre til Evenes og Bodø.

Det problemskapende værsystemet har beveget seg nordover, men det går langsomt. Resultatet er at mange småfly fremdeles ikke kan lette. Til sammen er 21 avganger kansellert i Troms og Finnmark tirsdag.

– Vi har én kansellering som skyldes ringvirkninger fra gårsdagen. Ruten Mo i Rana-Trondheim-Bodø måtte innstilles fordi crewet var på feil sted, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe til NTB.

Håper det letter utover dagen

De øvrige innstillingene skyldes lavtrykket. Ifølge Meteorologisk institutt skal lavtrykket lette utover formiddagen. Widerøe håper å få all trafikk i gang igjen i løpet av dagen.

Det er vanskelig å si mer presist. Men vi har grunn til å tro at det vil bedre seg i løpet av 10-14-tiden, sier Solli.

Lavtrykket påvirker flyenes høydemåler, og i de små flyene har man ikke mulighet til å justere for det lave trykket. Solli opplyste tirsdag morgen at måleenheten hektopascal fortsatt ligger 0,5 under det nivået som kreves for at flyene kan fly igjen.

Melkeruta innstilt

– En av flygningene som er innstilt, er den mange kaller «melkeruta». Det er WF972, som går fra Tromsø og er innom alle kystlufthavnene før den til slutt ankommer Kirkenes, sier Solli.

Ellers er rutene Lakselv-Tromsø, Tromsø-Hammerfest, Tromsø-Hasvik, samt avganger fra Andenes i Nordland berørt.

– De flyene som i går måtte parkere i Kirkenes og Vadsø, står fremdeles på bakken, sier Solli.

Mer enn 70 avganger ble kansellert mandag. Men lavtrykket har også rammet på lufthavner som ikke er direkte berørt av været.