Dette ba han om da han møtte Siv Jensen og andre FrP-topper

Halvar Ellingsen, Holmøy Maritime og Destinasjon Lofoten møtte i dag Siv Jensen, Kjell-Børge Freiberg og flere sentrale politikere i Fremskrittspartiet. Her kom de med klare innspill om hva som må gjøres for å sikre sine næringer fremover.

Mesterkokk Halvar Ellingsen lanserer.  Foto: Arkiv

Hadsel

Revidert nasjonalbudsjett ble nylig fremlagt og førstkommende fredag blir neste tiltakspakke fra regjeringen fremlagt for Stortinget. I den forbindelse inviterte partileder i Fremskrittspartiet, Siv Jensen og stortingsrepresentanter fra Nordland Kjell Børge Freiberg og Hanne Søttar å få innspill fra næringslivet, foreninger og organisasjoner om hva som blir viktig i tiden fremover.

Mandag ble det derfor arrangert tre digitale møter i Nordland på Skype. Først ut var nordfylket med Halvar Ellingsen fra Kvitnes Gård, Elisabeth Dreyer fra Destinasjon Lofoten samt Børge Holm og Roger Simonsen fra Holmøy-konsernet.

Halvar Ellingsen startet 14. februar restaurant med ambisjoner om Michelin-stjerne på Kvitnes gård. 12. mars måtte de stenge på grunn av korona-pandemien.

I dag er de såvidt igang igjen med driften og åpner restauranten igjen på Kvitnes 12. juni, men Ellingsen forklarte at stengingen over to måneder hadde gått hardt ut over blant annet egenkapitalen.

– Før vi måtte stenge hadde vi egenkapital som vi skulle bruke til å utvikle gården. På grunn av at vi ikke innfridde kriteriene til krisepakkene, tærte en nedstengt drift på den egenkapitalen. Nå, når vi har åpner opp igjen, er egenkapitalen borte.

Dette har blant annet ført til at Ellingsen nå ber om forhåndsbetaling ved bookinger. Så langt ser det dog lyst ut med tanke på sommeren. Det virker som at kundene er sultne på mer finesse fra Ellingsen.


Kvitnes gård var fullbooket da dørene måtte stenges:

– Vi blør, og skal søke krisemidler. Håper på flere tiltak for bransjen

Kvitnes gård er en av gründerbedriftene som er hardt rammet av koronakrisen. Bare en måned etter åpningen måtte restaurantdøra stenge, med ordreboka full.


Vanskelig

Ellingsen forklarte også politikerne om skolesituasjonen i Vesterålen.

– Kokkelinjene på Melbu og på Myre ble lagt ned. Det gjør at det fremover blir vanskelig å få seg lærlinger. Når de drar, vil de ikke komme tilbake igjen. Så det håper jeg dere kan gjøre noe med.

Ellingsen gikk også inn på moms- og merverdiavgifts-problematikken. Han mente disse i nåværende form gjør det vanskelig for de små bedriftene til å tjene penger.

– Når du kjøper råvarer i butikken er det 15 prosent moms. Det gjør vi også. På catering og take-away er det også 15 prosent moms. Når du er på restaurant betaler du 25 moms. Så når vi skreller gulrota og serverer den har vi tapt 10 prosent. Dette er noe som skulle vært justert helt uavhengig av korona, fortalte han og la til:

– Ofte er det slik at en får en pris for det en gjør, eller ei Michelin-stjerne. Ofte også kan en politiker stå å skryte av at en er med å skape arbeidsplasser. I neste øyeblikk blir en sklitaklet av den samme politikeren økonomisk.

Siv Jensen svarte:

– Du har kommet med et tydelig budskap. Med tanke på tiltakspakkene, har du kommet i gründerskvisen. Det er du ikke alene om. Vi håper å få gjort noe med det i denne tiltakspakken, sa hun.


Spår «blodbad» i reiselivsnæringen til høsten

Sjef på Melbu Hotell, Robin Bolsøy, synes oppmerksomheten Vesterålen får fra reisehungrige nordmenn er positiv, men understreker at det ikke redder reiselivsnæringa.


Vil ha drahjelp

Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten skisserte et bilde likt det Robin Bolsøy ved Melbu Hotell tegnet sist uke, nemlig at det vil ta tid for reiselivsbransjen å reise seg igjen. Hun kom også med et konkret innspill.

– Markedsføring er viktig. Vi kunne tenkt oss midler til markedsføring fremover. Dette for å fortelle at her er det ledige plasser og muligheter for å feriere. Det er tegnet et bilde at det er fullt i Lofoten nå. Det er det på ingen måte. Her er det ledige plasser, sa hun.

Holmøy Maritime på sin side, fortalte om at de ønsker å få hjelp til å få gjennom sine utviklingssøknader gjennom departementet. Dette fortalte Jensen at de skulle jobbe med.

Jensen takket for innspillene og avsluttet med:

– Jeg har hatt fantastiske opplevelser i Lofoten og Vesterålen på ferie. Jeg skjønner dere er i en vanskelig situasjon nå, men vil oppfordre alle de som kan å dra og feriere hos dere. Jeg gleder meg til neste gang jeg skal det, sa hun.