Tre nye smittede, stenger Melbu skole

Hadsel kommune har tre nye koronasmittede og setter i verk omfattende tiltak for å slå ned det pågående utbruddet. Melbu skole stenges og alle elever og lærere må være i karantene til minimum tirsdag.

Hadsel rådhus. Arkivfoto  Foto: PEDERSEN HARALD

Hadsel

[VOL kom fredag kveld i skade for å skrive at alle de ansatte ved Melbu Systems var smittet. Dette var en sterkt beklagelig feil. Det som er korrekt er at alle de ansatte ved bedriften er testet. Feilen ble rettet 21:30].

Det melder kommunen i en pressemelding fredag ettermiddag.

– Dette er en alvorlig situasjon og vi har ikke oversikt eller kontroll over den ennå. Vi oppfordrer derfor alle til å holde seg mest mulig hjemme denne helga og avlyse alle samlinger. Dette er ikke helga for familiesamlinger og større juleaktiviteter, sier ordfører Lena Arntzen.

Fredag ettermiddag er det tre nye positive koronatilfeller i Hadsel kommune. Disse kommer i tillegg til de to positive tilfellene som ble meldt torsdag og tidligere fredag.

– Vi har fem bekreftede tilfeller og en nærkontakt som har symptomer og skal regnes som smittet inntil vi får testsvar. Når det gjelder det sannsynlige tilfellet, er dette en elev ved Melbu skole. Det er også flere skolebarn som er nærkontakter til en av de påvist smittede, sier kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin.

Etter møte i beredskapsledelsen fredag ettermiddag innføres følgende tiltak i Hadsel kommune:

  • Melbu skole stenges og elevene skal ha hjemmeskole hele uke 50. Det vil bli gjort en ny vurdering rundt åpning av skolen neste fredag, den 11.12.
  • Alle elever og lærere ved Melbu skole skal være i karantene til minimum tirsdag. Ny vurdering vil komme tirsdag. Vi presiserer at karantene ikke gjelder hele husstanden, men elever og lærere.
  • De som ikke har fått beskjed om at de er nærkontakter skal avvente testing. Om du har symptomer skal du testes.
  • Det vil bli foretatt koronatesting både lørdag 14 - 17 og søndag fra kl 12 – 15.
  • Hadsel kommunes koronatelefon vil være åpen fra 14 – 17 lørdag og 12 – 15 søndag. Vi ber om at bare de med symptomer eller behov for testing tar kontakt, slik at det er mulig å komme gjennom på telefonen for de som har behov for det.
  • Alle arrangement og all organisert aktivitet skal avlyses inntil ny beskjed tirsdag.
  • Alle bedrifter oppfordres til å ha hjemmekontor så langt det lar seg gjøre.
  • Det er ikke laget lokale regler for antall personer som kan treffes, de nasjonale reglene gjelder, men vi oppfordrer sterkt til at folk har så få sosiale kontakter som mulig til vi har oversikt over situasjonen.

– Har ikke oversikt

Kommunens beredskapsledelse har vært samlet fredag og smittesporingsteamet arbeider for å få oversikt over og kontakte nærkontakter.

– Grunnen til at vi setter i verk så alvorlige tiltak, er at vi ikke har oversikt over situasjonen ennå. Vi er heller ikke sikre på smitteveien og kan ikke utelukke at det er smitte i samfunnet som vi ikke kjenner til, sier smittevernlege Martin Larsen Drageset.

– Vi forventer flere testsvar lørdag ettermiddag og vil informere om eventuelt nye positive prøveresultat da. Nå er det svært viktig at alle tar smittevernreglene på alvor, holder avstand og er nøye med hygiene, sier Bleidvin.

Fordi disse tiltakene vil skape mange spørsmål og bekymring, vil kommunens smittevernlege, Martin Larsen Drageset, og kommuneoverlege, Ingebjørn Bleidvin, stille til nettmøte fredag klokken 20.00. Detaljene rundt dette vil bli annonsert i forkant av møtet på kommunens hjemmeside og Facebook.

Fredag kveld ble det sendt ut sms til innbyggerne i Hadsel, der det står: «Kjære innbygger, vi har et pågående koronautbrudd i kommunen. Fem er påvist smittet, en rekke personer er i karantene og Melbu skole stenges. Vi oppfordrer alle til å ha så lite sosial kontakt som mulig fremover. Følg med på informasjon på hjemmeside og i media. Ta vare på hverandre! Mvh Hadsel kommune».

– Tar situasjonen på største alvor

Fredag kveld skriver Melbu Systems på sin hjemmeside at alle ansatte i bedriften er testet, og at fem av de ansatte har testet positivt positivt for korona. Det betyr også at de resterende ansatte har testet negativt.

– Vi ønsker å understreke at vi tar situasjonen på største alvor. Det pågår god og konstruktiv dialog med lokale smittevernmyndigheter, og vi følger alle deres anbefalinger for å slå ned utbruddet på best mulig måte. Alle våre ansatte har karantene til og med tirsdag (minimum), men vi har samtidig dialog med kunder og samarbeidspartnere over telefon og e-post, skriver bedriften.


Dette betyr det at du er i karantene (FHIs retningslinjer):

- At en person er i karantene, betyr ikke at hele husstanden er i karantene

- Ikke gå på skole eller jobb

- Ikke ta offentlig transport

- Unngå besøk

- Du kan gå tur, men med godt over 1 meters avstand til andre

- Du kan gjøre helt nødvendige ærender i matbutikk eller apotek

- Barn kan omgås de andre i husstanden som normalt, men hold god avstand mellom voksne

- De du bor med er ikke i karantene

- Hvis du får symptomer på luftveisinfeksjon, skal du isolere deg og testes

- Ved positiv test skal du over i hjemmeisolering.Dette vil det si å være nærkontakt:

Hadsel kommune bruker Folkehelseinstituttets definisjon av «nærkontakt».

Man regnes som «nærkontakt» hvis:

• man har hatt kontakt med en person som er bekreftet smittet med covid-19 mindre enn 48 timer før den smittede fikk de første symptomene.

OG

• kontakten har vært

o under to meters avstand i mer enn 15 minutter ELLER

o direkte fysisk kontakt ELLER

o direkte kontakt med sekret.

Dette gjelder ikke dersom anbefalt beskyttelsesutstyr er brukt i helsetjenesten.

De mest smitteutsatte nærkontaktene er “husstandsmedlemmer og tilsvarende nære". Det vil vanligvis si de som:

• Bor i samme husstand.

• Har hatt tilsvarende omfattende eller fysisk nær kontakt som i en husstand (eksempel kan være kjæreste eller nærmeste kolleger i kontorfellesskap).

• Har pleiet den som er bekreftet smittet eller hatt tilsvarende nær fysisk kontakt, uten å ha brukt anbefalt beskyttelsesutstyr.Hva kan du gjøre?

Et nytt smittetilfelle er en påminnelse om hvor viktig det er at vi alle tar ansvar og gjør det vi vet virker:

• Hold avstand

• Hold deg hjemme dersom du er syk

• Test deg om du har symptomer på sykdom

• Vær nøye med hygiene, vask hendene ofte og bruk håndsprit

Kilde: Hadsel kommune.